Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa rybna ze śliwką

Zupa rybna ze śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 154

Dodano:

Odsłon: 238

Tak przygotowana zupa rybna co roku pojawia się na moim wigilijnym stole. Jest prosta i szybka do przygotowania, a w okresie Świąt to wielki atut.

Składniki

  • 1 kg sprawionego pstrąga
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • ½ pora
  • 1 szkl suszonych śliwek
  • ok. 1 l wody
  • sól, pieprz, natka pietruszki
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa rybna ze śliwką

Przygotowanie

  1. Z ryby oraz włoszczyzny gotujemy na niewielkim ogniu wywar. Najlepiej w odkrytym naczyniu, by zupa nie zmętniała. Gotujemy do czasu, aż ryba stanie się miękka, uważając jednak by się nie rozgotowała.
    Następnie wyciągamy rybę, a wywar przecedzamy przez gęste sito.
    Śliwki moczymy w letniej wodzie.
    Z ryby usuwamy ości i rozdrabniamy na cząstki. Ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy jednocześnie śliwki.
    Zupę zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.

  2. Zupę podajemy gorącą, z plasterkami słodkiej chałki lub maślanymi bułeczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń