Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa rybno-warzywna

Zupa rybno-warzywna

Autor:

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 2531

Dodano:

Odsłon: 1200

Esencjonalna zupa pomidorowa, na rybnym wywarze, z warzywami i kawałkami ryb.

Składniki

  • WYWAR
  • 2 kg rybnych kręgosłupów i głów
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ZUPA
  • 3 marchewki,
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 2 pory
  • 1 kg ryb (najlepiej filety) jak łosoś czy dorsz, pokrojonych w kostkę
  • 250 g krewetek
  • małże (opcjonalnie)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę
  • pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kręgosłupy i głowy umyć, jeżeli zostały skrzela to należy je wyciąć inaczej wywar będzie gorzki. Umieścić w garnku.
    Dodać obrane marchewki i pietruszkę, pora i seler naciowy oraz natkę. Wszystko zalać wodą ( ok 2 litry) i gotować ok godziny na wolnym ogniu. Wywar przecedzić na sitku wyłożonym gazę.

  2. Umieścić wywar w garnku i dodać pokrojone w kostkę warzywa: marchewki, pora, seler naciowy. Gotować aż warzywa zmiękną, następnie dodać ryby i krewetki, a po 5 minutach pokrojone pomidory i przecier. Gotować kolejne 10 minut. Następnie doprawić, dodać sok z cytryny i posiekany koperek.
    Można podawać z czosnkowymi grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń