Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa soczewicowa

Zupa soczewicowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 161

Dodano:

Odsłon: 430

Rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna zupa z soczewicą i warzywami. Jest to nasza ulubiona zupa, obok pomidorowej.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na maśle podsmażamy cebulę, pokrojoną białą część pora, następnie czosnek i majeranek z tymiankiem.

    Zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Dodajemy wody.

    Marchewkę kroimy, wrzucamy do garnka, po 20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz soczewicę.

    Doprawiamy zupę liściem laurowym, zielem, kminkiem, kurkumą, curry oraz pieprzem i solą. Gotujemy do miękkości marchewki i soczewicy.

    Przed końcem gotowania dokładamy pomidory, koncentrat pomidorowy do smaku. Kto lubi może też doprawić maggi.
    Opcjonalnie wlewamy kilka łyżek wody z ogórków kiszonych czy korniszonów.
    Posypujemy pietruszką.
    Pycha !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 10 marca Ta zupka jest przepyszna:) Mam ją w swoich przepisach odrobinę różniącą się więc wiem co mówię i polecam.Jest pyszna i bardzo zdrowa:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń