Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna zupa z soczewicą i warzywami. Jest to nasza ulubiona zupa, obok pomidorowej.
Na maśle podsmażamy cebulę, pokrojoną białą część pora, następnie czosnek i majeranek z tymiankiem.
Zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Dodajemy wody.
Marchewkę kroimy, wrzucamy do garnka, po 20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz soczewicę.
Doprawiamy zupę liściem laurowym, zielem, kminkiem, kurkumą, curry oraz pieprzem i solą. Gotujemy do miękkości marchewki i soczewicy.
Przed końcem gotowania dokładamy pomidory, koncentrat pomidorowy do smaku. Kto lubi może też doprawić maggi.
Opcjonalnie wlewamy kilka łyżek wody z ogórków kiszonych czy korniszonów.
Posypujemy pietruszką.
Pycha !
Prawdopodobnie (powtarzam powołując się na mądrzejszych ode mnie) jedna z naj...
Odsłon: 208
Szybka w przygotowaniu, idealna do zabrania do pracy.
Odsłon: 17
Jedna z moich ulubionych letnich sałatek do pracy, szybka w przygotowaniu i p...
Odsłon: 16
Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kluski leniwe. Zrobiłam...
Odsłon: 100
Bardzo dobre ciasto. Słodycz ciasta przełamana kwasowością owoców i chrupką b...
Odsłon: 61
Ta przepyszna sałatka z młodej kapusty i papryki świetnie nadaje się do wekow...
Odsłon: 7109
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 1259
Szybka w przygotowaniu, idealna do zabrania do pracy.
Odsłon: 17
Jedna z moich ulubionych letnich sałatek do pracy, szybka w przygotowaniu i p...
Odsłon: 16
Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia kluski leniwe. Zrobiłam...
Odsłon: 100
Bardzo dobre ciasto. Słodycz ciasta przełamana kwasowością owoców i chrupką b...
Odsłon: 61
Ta przepyszna sałatka z młodej kapusty i papryki świetnie nadaje się do wekow...
Odsłon: 7109
Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwa...
Odsłon: 1259
Składniki
Na maśle podsmażamy cebulę, pokrojoną białą część pora, następnie czosnek i majeranek z tymiankiem. Zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Dodajemy wody. Marchewkę kroimy, wrzucamy do garnka, po 20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz soczewicę. Doprawiamy zupę liściem laurowym, zielem, kminkiem, kurkumą, curry oraz pieprzem i solą. Gotujemy do miękkości marchewki i soczewicy. Przed końcem gotowania dokładamy pomidory, koncentrat pomidorowy do smaku. Kto lubi może też doprawić maggi. Opcjonalnie wlewamy kilka łyżek wody z ogórków kiszonych czy korniszonów. Posypujemy pietruszką. Pycha !
Przepisy Zupy
Zupy
Tradycyjna zupa szczawiowa. Przepis babci
Zupy
Chłodnik z rzodkiewki
Zupy
Kremowy chłodnik z bazylii i awokado
Zupy
Chłodnik litewski
Tradycyjna zupa szczawiowa. Przepis babci
Zupa szczawiowa według tradycyjnego przepisu. Taką właśnie przed latami gotow...
Odsłon: 120
Chłodnik z rzodkiewki
Idealny na upalne dni :)
Odsłon: 102