Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurkuma jest niezwykle zdrową przyprawą o właściwościach przeciwzapalnych i antyutleniających.
rondel 1,5 l
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2141
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 140
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2141
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 140
Składniki
Na minimalnym ogniu, w rondlu, podsmaża się posiekany czosnek z przyprawami, kuminem, chili i kolendrą. Gdy czosnek zacznie ładnie pachnieć, dodaje się soczewicę i zalewa się ją wodą 750ml i dodaje się kostki rosołowe, lub bulion bez warzyw. Zupa w sumie będzie się gotować około 30 minut do całkowitego rozpadnięcia soczewicy. Pod koniec można dodać kurkumę. Trzeba uważać z kurkumą na początku, może wydać się zbyt wyrazista. W miarę używania można dodawać jej więcej. Po wyłączeniu ognia dodaje się natkę i na talerzu skrapia się sokiem z cytryny. Podawać z grzankami usmażonymi na oliwie i potarte czosnkiem.
Smacznego :)