Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
No i niech powie nam, że zupy polskie nie są najlepsze na świecie ;) Taka szczawiowa, ze świeżo zebranego „zielska”, jest rewelacyjna. Zimą ratujemy się zaś szczawiem "słoikowym", przygotowanym latem. Po prostu pycha <3
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 42
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 60
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 18
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 178
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 42
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 60
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 18
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 178
Składniki
Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,7 litra), dodajemy liście, ziele i ½ płaskiej łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans. Mięso wyławiamy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Ponownie dodajemy do zupy. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy 20 min, następnie dodajemy szczaw, gotujemy kwadrans. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy wywar, dokładnie łączymy i dodajemy do zupy. Podgrzewamy na wolnym ogniu (nie zagotowujemy) około 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie sokiem z cytryny). Podajemy z ugotowanymi jajkami.