Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szczawiowa na wędzonych żeberkach

Zupa szczawiowa na wędzonych żeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2124 Ocena: 47396

Dodano:

Odsłon: 1429

No i niech powie nam, że zupy polskie nie są najlepsze na świecie ;) Taka szczawiowa, ze świeżo zebranego „zielska”, jest rewelacyjna. Zimą ratujemy się zaś szczawiem "słoikowym", przygotowanym latem. Po prostu pycha <3

Składniki

  • 600 g wędzonych żeberek
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziemniaki
  • 250 ml szczawiu konserwowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • jajka
  • opcjonalnie sok z cytryny
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,7 litra), dodajemy liście, ziele i ½ płaskiej łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans. Mięso wyławiamy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Ponownie dodajemy do zupy.
    Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy 20 min, następnie dodajemy szczaw, gotujemy kwadrans.
    Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy wywar, dokładnie łączymy i dodajemy do zupy. Podgrzewamy na wolnym ogniu (nie zagotowujemy) około 10 min.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie sokiem z cytryny).
    Podajemy z ugotowanymi jajkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 01 lutego pięknie wygląda :) szkoda, że nie mam swojego szczawiu... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 01 lutego Zupa szczawiowa to jedno z lepszych wspomnień kulinarnych z dzieciństwa :) Super Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń