Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szczaw - trochę zapomniany, trochę niedoceniany... A ja lubię wracać do korzeni... Szczęśliwie, rośnie dziko w moim ogrodzie i co roku w ślad za moją babcią przygotowuję kilka słoiczków na zimę z tym rarytasem. Później powstaje z niego taka oto zupa...
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93488
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2627
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3485
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1583
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2244
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93488
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2627
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3485
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1583
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2244
Składniki
Warzywa zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości, dodajemy liść laurowy, doprawiamy. Jeśli mamy liście szczawiu, gotujemy je w osobnym garnku, dodajemy do niego ugotowane warzywa i razem blendujemy. Mieszamy ze śmietaną i dolewamy wszystko do naszego wywaru. Jeszcze chwilę gotujemy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugniatamy tłuczkiem. Na oleju podsmażany cebulę pokrojoną w piórka. Na talerz nakładamy ziemniaki i okraszamy cebulką.
Jajka gotujemy na twardo. Przekrajamy na pół, układamy w miseczce, zalewamy zupą szczawiową. Podajemy z przygotowanymi ziemniakami. Smacznego!