Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szczawiowa z jajkiem i okraszonymi cebulką ziemniakami

Zupa szczawiowa z jajkiem i okraszonymi cebulką ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 299

Dodano:

Odsłon: 10891

Szczaw - trochę zapomniany, trochę niedoceniany... A ja lubię wracać do korzeni... Szczęśliwie, rośnie dziko w moim ogrodzie i co roku w ślad za moją babcią przygotowuję kilka słoiczków na zimę z tym rarytasem. Później powstaje z niego taka oto zupa...

Składniki

  • Szczaw (2 słoiczki po 250 ml - wyrób własny) może być gotowy przecier
  • Bulion drobiowy 1.5 l
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • Ćwiartka selera
  • Pietruszka korzeń
  • Liść laurowy
  • Sól i pieprz
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Ziemniaki
  • 3 cebule
  • Olej do smażenia
  • Jajka
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa szczawiowa z jajkiem i okraszonymi cebulką ziemniakami

Przygotowanie

  1. Warzywa zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości, dodajemy liść laurowy, doprawiamy. Jeśli mamy liście szczawiu, gotujemy je w osobnym garnku, dodajemy do niego ugotowane warzywa i razem blendujemy. Mieszamy ze śmietaną i dolewamy wszystko do naszego wywaru. Jeszcze chwilę gotujemy.

  2. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugniatamy tłuczkiem. Na oleju podsmażany cebulę pokrojoną w piórka. Na talerz nakładamy ziemniaki i okraszamy cebulką.

  3. Jajka gotujemy na twardo. Przekrajamy na pół, układamy w miseczce, zalewamy zupą szczawiową. Podajemy z przygotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

StaryMistrzunio 26 lutego Podam inną wersję. Smaczniejsza jest zupa szczawiowa ugotowana razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Jeśli kto lubi dobrze jest dodać 2-3 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej. Szczaw dodajemy dopiero, gdy ugotują się w zupie ziemniaki. Niczego nie blenderujemy. Zabielamy śmietaną. Cebulę pokrojoną w kostkę karmelizujemy nie na oleju a na smalcu lub na wędzonej słoninie pokrojonej w kostkę i gorącą razem z tłuszczem wlewamy do zupy /w naszych stronach nazywamy to skwarzeniem zupy/. Deglasujemy patelnię, czyli po wlaniu wszystkiego z patelni do zupy, wlewamy warząchewkę zupy na patelnię i ponownie wlewamy wszystko z patelni do zupy. Zabieramy tym sposobem do zupy cały smak i aromat tego, co było na patelni. Dodajemy po jednym jajku na talerz zupy ugotowanym na twardo przekrojonym na pół. A tłuczone ziemniaki ugotowane oddzielnie wykorzystajcie do drugiego dania. Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń