Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szparagowa półkremowa

Zupa szparagowa półkremowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 693 Ocena: 14297

Dodano:

Odsłon: 1498

Delikatna i idealna majowa zupa. Nie przepadam za zupami typu krem i taka metoda gotowania jest dla mnie najsmaczniejsza.

Składniki

  • baza zupy u mnie szyja indyka 0,5 kg (to na cztery spore porcje)
  • szparagi zielone 0,5kg
  • cebula, marchew, seler kawałek
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • Ziemniaki 8 szt
  • mleko kokosowe/ śmietanka 100ml
  • Natka pietruszki
  • chleb 2 kromki
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa szparagowa półkremowa

Przygotowanie

  1. Wstawiłam szyje indycze do 1,75 l wody z liśćmi i zielem. W sumie będzie się gotować 1,5h.

    Na pół godziny przed końcem gotowania dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i w kosteczkę warzywa. Ze szparagów odłamałam twarde końcówki i też dodałam do garnka dla smaku.

    Po pół godzinie wyjęłam zdrewniałe końcówki- próbowałam coś z nich wyjeść ale nie warto.
    Odjęłam dwie chochle zupy i zmalaksowałam ją i wlałam z powrotem.
    Pozostałe szparagi pokroiłam na dwu centymetrowe kawałki i wrzuciłam do zupy- gotowałam jeszcze około 6 minut.

    Pod koniec dodałam mleko kokosowe i doprawiłam zupę solą i pieprzem.

    Chleb pokroiłam i zrobiłam z nich grzaneczki na patelni.
    Mięso wykorzystałam na kanapki.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń