Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szparagowa z fetą

Zupa szparagowa z fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 265

Dodano:

Odsłon: 559

Szparagi i feta.... moje dwa ulubione składniki w jednym daniu... Niebo w gębie i na talerzu

Składniki

  • 0,5 kg szparagów
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 dymki
  • 2 łyżki masła
  • Oliwa z oliwek
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki curry
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorek
  • śmietana 18 %
  • ser feta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa szparagowa z fetą

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku na oliwie i maśle podsmażyć przez chwilę ziemniaki, dodać dymkę i czosnek, podsmażyć jeszcze przez minutę.

  2. Wlać gorący bulion, doprawić solą (nie za dużo, feta jest słona), pieprzem. Dodać liść laurowy, curry oraz kurkumę. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać posiekany koperek (może być z łodygami, doda to tylko smaku).

  3. Odłamać twarde końce szparagów (pękają we właściwym miejscu), pokroić je na cienkie plasterki, główki zachować w całości. Dodać szparagi do zupy, po minucie dodać zahartowaną śmietanę. Gotować jeszcze minutę i wyłączyć gaz

  4. Podawać z fetą pokrojoną w kostkę i posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń