Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa szparagowa z fetą to wyjątkowo kremowa i subtelna w smaku potrawa, której wyrazistości dodaje słona feta i chrupiący boczek. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie komponuje się z grzankami z masełkiem czosnkowym.
duży garnek, garnek, nóż, deska do krojenia, praska
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2295
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4874
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 98
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2295
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4874
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 98
Składniki
Pokrój cebulę i marchew w kostkę oraz przeciśnij przez praskę czosnek. W większym garnku rozpuść 30 g masła z łyżką oliwy. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 8-10 minut, aż zmiękną.
Do garnka wlej około 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego. Dodaj 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę i gotuj kolejne 20 minut.
Szparagi (ok. 400 g) umyj i odłam twarde końcówki. Pokrój na kawałki, główki zostaw w całości. Dodaj do zupy. Możesz zostawić 2 dłuższe szparagi dla ozdoby. Wymieszaj śmietanę z chochlą gorącego bulionu, po czym wlej do garnka. Dodaj przyprawy: sól, pieprz i szczyptę kurkumy. Gotuj jeszcze 8 minut, aż szparagi będą miękkie.
Na koniec dodaj łyżkę soku z cytryny, posiekany koperek (20 g). Spróbuj zupy i ewentualnie dopraw.
Podsmaż boczek na suchej patelni, aż nabierze chrupkości. Dodaj ok. 2-3 kawałków boczku do każdej porcji. Przyozdób również całymi szparagami.
Podawaj z fetą pokrojoną w kostkę oraz grzankami z masłem czosnkowym.