Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa szparagowa z fetą to wyjątkowo kremowa i subtelna w smaku potrawa, której wyrazistości dodaje słona feta i chrupiący boczek. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie komponuje się z grzankami z masełkiem czosnkowym.
duży garnek, garnek, nóż, deska do krojenia, praska
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4982
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5199
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 113
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18766
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7208
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4982
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, któ...
Odsłon: 5199
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 113
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18766
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7208
Składniki
Pokrój cebulę i marchew w kostkę oraz przeciśnij przez praskę czosnek. W większym garnku rozpuść 30 g masła z łyżką oliwy. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 8-10 minut, aż zmiękną.
Do garnka wlej około 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego. Dodaj 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę i gotuj kolejne 20 minut.
Szparagi (ok. 400 g) umyj i odłam twarde końcówki. Pokrój na kawałki, główki zostaw w całości. Dodaj do zupy. Możesz zostawić 2 dłuższe szparagi dla ozdoby. Wymieszaj śmietanę z chochlą gorącego bulionu, po czym wlej do garnka. Dodaj przyprawy: sól, pieprz i szczyptę kurkumy. Gotuj jeszcze 8 minut, aż szparagi będą miękkie.
Na koniec dodaj łyżkę soku z cytryny, posiekany koperek (20 g). Spróbuj zupy i ewentualnie dopraw.
Podsmaż boczek na suchej patelni, aż nabierze chrupkości. Dodaj ok. 2-3 kawałków boczku do każdej porcji. Przyozdób również całymi szparagami.
Podawaj z fetą pokrojoną w kostkę oraz grzankami z masłem czosnkowym.