Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szparagowa z zacierkami

Zupa szparagowa z zacierkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3901

Dodano:

Odsłon: 3141

Taką zupę robiłam moja babcia, robiła moja mama- teraz robię i ja. Najlepsza!

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka- 2 szt.
  • cebula- 1 szt.
  • masło- 2 łyżki
  • marchew- 2 szt.
  • cytryna- 1 szt.
  • szparagi białe- 1 pęczek
  • gałka muszakatołowa- 1 łyżka
  • imbir- 1 łyżka
  • cukier- 1 łyżka
  • śmietana- 3 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • koperek posiekany- 3 łyżki
  • zacierki
  • jajko 1 szt.
  • mąka- 15 dag
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa szparagowa z zacierkami

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę pokrój w kostkę. Z cytryny zetrzyj skórkę. W garnku z grubym dnem rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj cebulę i skórkę cytryny. Gdy cebula się zeszkli dodaj 1,5 l. wody. Włóż ćwiartki kurczaka, startą na tarce marchew. Gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut. Wyciągnij mięso. Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do zupy. W miseczce wymieszaj jajko i mąkę. Zacierki wrzuć do zupy. Zupę dopraw do smaku gałką, imbirem i cukrem. Posól i popieprz do smaku. Zabiel śmietaną. Dodaj koperek. Gotuj jeszcze przez 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń