Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szpinakowa z pulpetami

Zupa szpinakowa z pulpetami

Autor:

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 2527

Dodano:

Odsłon: 1283

Szybka, domowa zupa szpinakowa z warzywami i delikatnymi pulpetami.

Składniki

  • 1/2 pora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1.5 litra rosołku warzywnego albo drobiowego
  • 3 ziemniaki
  • 100 g rozdrobnionego szpinaku mrozonego
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • łyżka soku z cytryny
  • po łyżeczce posiekanego koperku i natki
  • sól, pieprz do smaku
  • KLOPSIKI
  • 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka serka białego (typu twój smak)
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę pokroić w kawałki, pora posiekać, pietruszkę zetrzeć na tarce.
    W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać warzywa i smażyć mieszając ok 5 minut, potem zalać rosołkiem, gotować 15 minut.

  2. W tym czasie przygotować pulpety: wszystkie skladniki wymieszać ręką w misce i uformować małe pulpety.
    Ugotować je na parze przez ok 15 minut.

  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy razem ze szpinakiem.
    Gotować aż ziemniaki zmiękną.
    Przełożyć do zupy pulpety.
    Kilka łyżek z zupy przełożyć do miski, dodać śmietanę i wymieszać, przełożyć do zupy.
    Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i posiekaną natkę i koperek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń