Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rozgrzewająca tajska zupa z owocami morza i pulpety kukurydziane
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4731
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4180
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4731
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4180
Składniki
ZUPA 100 g makaronu sojowego 150-200 g mieszanki owoców morza 6 szklanek bulionu drobiowego garść groszku cukrowego skórka otarta z limony sok z połowy limony 2 świeże papryki chili 2-3 łyżki sosu rybnego 2 dymki /białe części/ szczypior świeża kolendra sól i pieprz PULPETY puszka /400 g/ kukurydzy 300 g mięsa z kurczaka /użyłam podudzi/ świeża kolendra 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 0,5 łyżki brązowego cukru po łyżce mąki i kaszki kukurydzianej 2 jaja sól i pieprz olej do smażenia
ZUPA Owoce morza /miałam mrożonkę/ odpowiednio wcześniej rozmrażam, żeby doszły do temperatury pokojowej. Kurczaka gotuję w bulionie. Obieram i dzielę na mniejsze części. Odkładam Bulion drobiowy /z gotowania kurczaka/ podgrzewam. Trawę cytrynową obieram i rozgniatam nożem. Wrzucam do wywaru. Dodaję umyty groszek. Gotuję około 15 minut i usuwam trawę cytrynową. Limonkę ocieram ze skórki, wyciskam sok. Chili siekam drobno. Łączę z przyprawami i dodaję do bulionu. Gotuję chilę, żeby aromaty przeszły. Moc palnika zmniejszam do minimum. Wrzucam owoce morza i gotuję 10-15 minut pod przykryciem. Dymki kroję w cienkie plastry. Kolendrę rwę na mniejsze kawałki. Wyłączam palnik, dodaję cebulę i zieleninę, zostawiam pod przykryciem na 5 minut. Makaron sojowy zalewam wrzątkiem, czekam aż napęcznieje i będzie gotowy. Odcedzam. Dodaję do zupy.
PULPETY Kukurydzę dokładnie odcedzam. Odkładam połowę, drugą natomiast wrzucam do misy miksera. Dodaję mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę i pozostałe przyprawy. Miksuję do uzyskania jednolitej pulpy. Mieszam szpatułą z pozostałą kukurydzą. Odkładam na bok. Rozgrzewam wok. Kiedy jest już gorący zalewam go oliwą i rozgrzewam ją mocno. Łyżką nabieram kulki masy i nakładam na gorący tłuszcz. Kładę kilka sztuk pulpetów obok siebie i smażę z obu stron do zbrązoweinia /około 1-2 minuty z każdej strony/. Pulpety odsączam na ręczniku papierowym. Podaję od razu do zupy.