Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rozgrzewająca tajska zupa z owocami morza i pulpety kukurydziane
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19964
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 515
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 578
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6996
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244249
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19964
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 515
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 578
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6996
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244249
Składniki
ZUPA 100 g makaronu sojowego 150-200 g mieszanki owoców morza 6 szklanek bulionu drobiowego garść groszku cukrowego skórka otarta z limony sok z połowy limony 2 świeże papryki chili 2-3 łyżki sosu rybnego 2 dymki /białe części/ szczypior świeża kolendra sól i pieprz PULPETY puszka /400 g/ kukurydzy 300 g mięsa z kurczaka /użyłam podudzi/ świeża kolendra 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 0,5 łyżki brązowego cukru po łyżce mąki i kaszki kukurydzianej 2 jaja sól i pieprz olej do smażenia
ZUPA Owoce morza /miałam mrożonkę/ odpowiednio wcześniej rozmrażam, żeby doszły do temperatury pokojowej. Kurczaka gotuję w bulionie. Obieram i dzielę na mniejsze części. Odkładam Bulion drobiowy /z gotowania kurczaka/ podgrzewam. Trawę cytrynową obieram i rozgniatam nożem. Wrzucam do wywaru. Dodaję umyty groszek. Gotuję około 15 minut i usuwam trawę cytrynową. Limonkę ocieram ze skórki, wyciskam sok. Chili siekam drobno. Łączę z przyprawami i dodaję do bulionu. Gotuję chilę, żeby aromaty przeszły. Moc palnika zmniejszam do minimum. Wrzucam owoce morza i gotuję 10-15 minut pod przykryciem. Dymki kroję w cienkie plastry. Kolendrę rwę na mniejsze kawałki. Wyłączam palnik, dodaję cebulę i zieleninę, zostawiam pod przykryciem na 5 minut. Makaron sojowy zalewam wrzątkiem, czekam aż napęcznieje i będzie gotowy. Odcedzam. Dodaję do zupy.
PULPETY Kukurydzę dokładnie odcedzam. Odkładam połowę, drugą natomiast wrzucam do misy miksera. Dodaję mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę i pozostałe przyprawy. Miksuję do uzyskania jednolitej pulpy. Mieszam szpatułą z pozostałą kukurydzą. Odkładam na bok. Rozgrzewam wok. Kiedy jest już gorący zalewam go oliwą i rozgrzewam ją mocno. Łyżką nabieram kulki masy i nakładam na gorący tłuszcz. Kładę kilka sztuk pulpetów obok siebie i smażę z obu stron do zbrązoweinia /około 1-2 minuty z każdej strony/. Pulpety odsączam na ręczniku papierowym. Podaję od razu do zupy.