Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa truskawkowa z dodatkiem arbuza, mięty, bazylii i soku z cytryny to słodko-kwaśna propozycja. Orzeźwia, dostarcza dużo witamin oraz jest bardzo smaczna. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce wraz z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11155
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4917
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1079
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9677
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1438
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11155
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4917
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1079
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9677
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1438
Składniki
Truskawki umyj, aby pozbyć się zanieczyszczeń, osusz ręcznikiem papierowym i pozbądź się szypułek za pomocą ostrego nożyka. Podziel na mniejsze kawałki i odstaw.
Arbuza przekrój na dwie części, a następnie podziel na szerokiej wielkości paski. Odkrój skórę. Jeśli nie chcesz jeść pestek, możesz się ich teraz pozbyć. Pokrój arbuza na kawałki.
Do wysokiego naczynia włóż truskawki i zasyp je cukrem lub zalej miodem. Zmiksuj owoce za pomocą blendera na gładki mus.
Do dużego garnka przełóż truskawki, dodaj też arbuza i zalej całość wodą. Dopraw sokiem z wyciśniętej cytryny, bazylią, miętą, solą i ewentualnie goździkami.
Zagotuj składniki i pozostaw na małym ogniu przez kilka minut.
Po tym czasie zblenduj wszystko na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dodaj jeszcze wodę.
Podawaj zupę truskawkową wraz z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Możesz jeść ją ciepłą, letnią lub zimną (po ostudzeniu można włożyć ją do lodówki).