Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa truskawkowa z dodatkiem arbuza, mięty, bazylii i soku z cytryny to słodko-kwaśna propozycja. Orzeźwia, dostarcza dużo witamin oraz jest bardzo smaczna. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce wraz z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 338
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4429
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1870
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3652
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 31508
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 338
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4429
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1870
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3652
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 31508
Składniki
Truskawki umyj, aby pozbyć się zanieczyszczeń, osusz ręcznikiem papierowym i pozbądź się szypułek za pomocą ostrego nożyka. Podziel na mniejsze kawałki i odstaw.
Arbuza przekrój na dwie części, a następnie podziel na szerokiej wielkości paski. Odkrój skórę. Jeśli nie chcesz jeść pestek, możesz się ich teraz pozbyć. Pokrój arbuza na kawałki.
Do wysokiego naczynia włóż truskawki i zasyp je cukrem lub zalej miodem. Zmiksuj owoce za pomocą blendera na gładki mus.
Do dużego garnka przełóż truskawki, dodaj też arbuza i zalej całość wodą. Dopraw sokiem z wyciśniętej cytryny, bazylią, miętą, solą i ewentualnie goździkami.
Zagotuj składniki i pozostaw na małym ogniu przez kilka minut.
Po tym czasie zblenduj wszystko na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dodaj jeszcze wodę.
Podawaj zupę truskawkową wraz z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Możesz jeść ją ciepłą, letnią lub zimną (po ostudzeniu można włożyć ją do lodówki).