Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa warzywna na rosole

Zupa warzywna na rosole

Autor:

Przepisów i artykułów: 864 Ocena: 16576

Dodano:

Odsłon: 11436

Zwykle po tradycyjnym niedzielnym obiedzie zostaje nam rosół. Tak było i u nas. Wykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając warzywa, które były "pod ręką".

Składniki

  • 1,5 l rosołu
  • 4 średnie ziemniaki
  • pół małej główki kapusty włoskiej
  • 4 średnie marchewki
  • mały por
  • 2 pietruszki
  • koperek
  • pół małego selera
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • słoik domowego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 4 nieduże czerwone buraki
  • śmietana do zup
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sok z cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem z cytryny. Gotowałem na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut.
    Taka zupa jest najlepsza kilka razy odgrzewana. Smakuje wybornie nawet na następny dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 24 sierpnia 2015 absolutnie sie zgadzam !! musi bosko smakowac,jest wsz. w tej zupie co uwielbiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń