Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa wiosenna powinna być pełna nowalijek. Nie musisz jednak udawać się w ich poszukiwaniu na rynek – wystarczy zajrzeć do przydomowego ogródka. Z pewnością rośnie tam młoda pokrzywa, która jest wdzięcznym materiałem na zdrową, pożywną zupę – i nie tylko!
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 725
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22750
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15126
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4848
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45404
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 725
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22750
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15126
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4848
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45404
Składniki
Umieść tuszkę z kurczaka w garnku, zalej zimną wodą i zagotuj. Wylej wodę z szumowinami i zalej mięso 2,5 litrami świeżej wody. Ponownie zagotuj. Gotuj przez około godzinę – do miękkości mięsa. Przecedź wywar. Mięso odłóż do późniejszego wykorzystania.
Obierz i pokrój dość drobno ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Poszatkuj pozbawioną wierzchnich liści kapustę.
Roztop masło w garnku z grubym dnem. Podsmaż na nim warzywa marchewkę i pietruszkę. Po chwili dodaj poszatkowaną kapustę. Po kilku minutach smażenia zalej warzywa wywarem z kurczaka. Dodaj ziemniaki, listki laurowe, ziele angielskie, czosnek (może być w łupinie) i odrobinę soli. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut – do miękkości warzyw.
Opłucz liście pokrzywy z ewentualnych zanieczyszczeń (w durszlaku, pod bieżącą wodą), a następnie przelej wrzątkiem (dzięki temu nie będą parzyć). Osusz i posiekaj. Dodaj liście pokrzywy do garnka z wywarem. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ugotuj jajka na twardo (10 minut od chwili zagotowania się wody), obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki. Dodaj przed podaniem do każdej porcji zupy wraz z kawałkami mięsa z kurczaka.