Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa wiosenna powinna być pełna nowalijek. Nie musisz jednak udawać się w ich poszukiwaniu na rynek – wystarczy zajrzeć do przydomowego ogródka. Z pewnością rośnie tam młoda pokrzywa, która jest wdzięcznym materiałem na zdrową, pożywną zupę – i nie tylko!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13224
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1502
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14529
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5994
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13224
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1502
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14529
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5994
Składniki
Umieść tuszkę z kurczaka w garnku, zalej zimną wodą i zagotuj. Wylej wodę z szumowinami i zalej mięso 2,5 litrami świeżej wody. Ponownie zagotuj. Gotuj przez około godzinę – do miękkości mięsa. Przecedź wywar. Mięso odłóż do późniejszego wykorzystania.
Obierz i pokrój dość drobno ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Poszatkuj pozbawioną wierzchnich liści kapustę.
Roztop masło w garnku z grubym dnem. Podsmaż na nim warzywa marchewkę i pietruszkę. Po chwili dodaj poszatkowaną kapustę. Po kilku minutach smażenia zalej warzywa wywarem z kurczaka. Dodaj ziemniaki, listki laurowe, ziele angielskie, czosnek (może być w łupinie) i odrobinę soli. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut – do miękkości warzyw.
Opłucz liście pokrzywy z ewentualnych zanieczyszczeń (w durszlaku, pod bieżącą wodą), a następnie przelej wrzątkiem (dzięki temu nie będą parzyć). Osusz i posiekaj. Dodaj liście pokrzywy do garnka z wywarem. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ugotuj jajka na twardo (10 minut od chwili zagotowania się wody), obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki. Dodaj przed podaniem do każdej porcji zupy wraz z kawałkami mięsa z kurczaka.