Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 299

Dodano:

Odsłon: 3373

Sycąca zupa z ciecierzycy

Składniki

  • Ugotowana ciecierzyca, 3 szklanki
  • Cebula, 2 szt.
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Pomidory krojone bez skórki, 1 puszka
  • Marchewka 1 duża szt.
  • Korzeń pietruszki, 1 szt.
  • Średni por, biała część, 1 szt.
  • Olej, 2 łyżki
  • Woda lub bulion, 2 - 2,5 L
  • Przyprawy: pieprz, kminek, papryka ostra, ewentualnie sezam
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa z ciecierzycy

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, siekamy też pora.

  2. Rozgrzewamy olej w garnku i smażymy na nim na złoto cebulę i pora. Potem dodajemy czosnek i krótko przesmażamy. Następnie dodajemy startą pietruszkę i marchewkę, przesmażamy. Zalewamy bulionem i wodą i gotujemy do miękkości, ok. 30 min. Potem dodajemy ugotowaną ciecierzycę i pomidory z puszki oraz przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę. Zupę na talerzu można posypać sezamem.
    Zupa jest bardzo sycąca, polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń