Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną, aromatyczną i pożywną zupę z cukinią na bazie intensywnego bulionu drobiowego. Zupa jest prosta w przygotowaniu, ale dostarcza mnóstwo składników odżywczych. Świetnie smakuje z dodatkiem kawałków sera feta, białego sera lub jajka ugotowanego na twardo. Uwielbiam zupy, a latem przygotowuję je bardzo często. Wtedy warzywa są młode i najsmaczniejsze. Korzystajmy z dobrodziejstw tej pory roku :).
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2562
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3287
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102050
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6436
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2562
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3287
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102050
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6436
Składniki
Zupę przygotowałam na intensywnym bulionie z kurczaka i warzyw, ale możemy przygotować ją także na bulionie wołowym, a w wersji wege na bulionie warzywnym. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plastry, a cukinie w półplasterki. Na maśle szklimy pokrojony drobno por. Po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę, którą smażymy około 2 minut, a na koniec ziemniaki, które podsmażamy przez kolejne 2 minuty*. * Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.
Do gotującego się bulionu dodajemy kurkumę, suszony czosnek oraz podsmażone na maśle warzywa i gotujemy je przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną cukinię i od momentu ponownego zagotowania gotujemy całość jeszcze przez 10 - 12 minut.
Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Zupę ściągamy z palnika, śmietanę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Zupa świetnie smakuje z kawałkami sera feta oraz jakiem ugotowanym na twardo.