Zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów to rozgrzewające i aromatyczne danie. Soczewica jest bardzo zdrowa i doskonale zaspokaja głód. Czujemy, że ten przepis na pyszną zupa z soczewicy może stać się twoim ulubionym!
Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki
- 600 ml bulionu warzywnego
- 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, curry w proszku)
- posiekana kolendra do posypania
Składniki
- 600 ml bulionu warzywnego
- 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, curry w proszku)
- posiekana kolendra do posypania

Etapy przygotowania
Posiekaj czosnek i cebulę, a później podsmaż je na oliwie w dużym garnku.
Wlej bulion i zagotuj go. Dodaj wszystkie przyprawy do smaku.
Do bulionu wlej pomidory z puszki i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez około 20 minut.
Pod koniec gotowania dodaj słodką śmietankę i wcześniej ugotowaną soczewicę. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Po przelaniu porcji zupy do miski, posyp posiekaną kolendrą.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530



Składniki
- 600 ml bulionu warzywnego
- 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, curry w proszku)
- posiekana kolendra do posypania
Posiekaj czosnek i cebulę, a później podsmaż je na oliwie w dużym garnku.
Wlej bulion i zagotuj go. Dodaj wszystkie przyprawy do smaku.
Do bulionu wlej pomidory z puszki i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez około 20 minut.
Pod koniec gotowania dodaj słodką śmietankę i wcześniej ugotowaną soczewicę. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Po przelaniu porcji zupy do miski, posyp posiekaną kolendrą.