Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 16355

Dodano:

Odsłon: 4853

Bardzo aromatyczna i zdrowa zupka

Składniki

  • soczewica czerwona, ok 1i1/2 szklanki
  • włoszczyzna
  • czosnek, 3-4 ząbków
  • pomidory krojone w puszce, 1 puszka
  • curry, kopiasta łyżka
  • czerwona papryka w proszku, kopiasta łyżka
  • kminek mielony, kopiasta łyżka
  • vegeta lub kostka rosołowa, opcjonalnie,do smaku
  • pieprz, do smaku
  • chili, do smaku
  • olej, ok 3-4 łyżki
5-6 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

  1. Przepłukać soczewicę wodą

  2. Włoszczyzna: marchew,pietruszkę,seler myjemy,obieramy i kroimy w kostkę.

  3. Por myjemy i kroimy w półplasterki

  4. Do garnka z ok 1,5 - 2 l wody wrzucamy soczewicę i pokrojone warzywa oprócz pora i gotujemy do miękkości (czerwona soczewica w połówkach mięknie szybko)

  5. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego pora.Mieszamy i dodajemy curry,paprykę,posiekany czosnek.Mieszamy i podsmażamy ok 2 min.Po tym czasie dodajemy zawartość patelni do zupy mieszając.Zupę doprawiamy chili,vegetą lub kostką,pieprzem i dodajemy kminek.Gdy zupa jest gotowa dodajemy puszkę pomidorów,mieszamy.Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 września 2012 Nigdy nie jadłam soczewicy więc może czas zacząć bo twoja zupa wygląda apetycznie:-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń