Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z dyni to jest dziś moja propozycja ponieważ dynia jest często pomijana w naszym codziennym menu, a szkoda gdyż jest smaczna i ma dużo wartości odżywczych. Zaczynimy od tego, że dynia jest dietetyczna a jednocześnie syci, 100 gramów dyni zawiera jedynie 28 kcal. Dynia ma działania antynowotworowe a to dzięki prowitaminę A ( beta-karoten ). Dokładnie ten przeciwutleniacz znajduję się w miąższu dyni. Oprócz prowitaminy A to warzywo dostarcza Nam jeszcze duże ilości witaminy C i E oraz witaminy z grupy B. Po za zdrowym miąższem dynia zawiera jeszcze jadalne pestki. Obfitują one w białko, magnez i żelazo. Dlatego dziś proponuję tą pyszną zupę
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 112
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 449
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 112
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 449
Składniki
Zaczynamy od dyni, dokładnie ją myjemy kroimy razem ze skorupą, miąższem i pestkami. Układamy dynię na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Po upieczeniu dyni wystudzamy ją i usuwamy skorupę i pestki tak aby pozostał sam miąższ. Następnie miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, w którym jest już rozgrzany olej. Podsmażamy dynię ok. 5 minut i dolewamy do niej wodę. Garnek przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut. Gdy dynia już nam się zagotuje dodajemy mleko kokosowe, kurkumę i imbir. Ponownie zagotowujemy ok. 5 minut i blendujemy wszystko na krem. W ostatnim etapie doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Zupę mamy gotową do podania, można ją podać z uprażonymi pestkami dyni. Smacznego !!