Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 1025 Ocena: 7055

Dodano:

Odsłon: 585

Witajcie serdecznie jak wam mija czwartkowe popołudnie ? Co dziś przygotowaliście na obiad ? Ja z racji tego że od mamy dostałam świeżo zebraną z działki fasolkę szparagową przygotowałam z niej zupkę wiosenną z dużą ilością warzyw ugotowaną na golonkach indyka

Składniki

  • 730 g golonki z podudzia indyka 2 sztuki,
  • 200 g mieszanki europejskiej warzywnej,
  • 400 g świeżej fasolki szparagowej żółtej i zielonej,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 8 ziemniaków,
  • 2 kostki magii 4 g każda,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3,5 czubatej łyżki śmietany 12 %,
  • 2 łyżki natki pietruszki z koprem
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z fasolki szparagowej

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 1,800 ml wody dodać wypłukane golonki z indyka oraz warzywa z mieszanki europejskiej, całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz przyprawę uniwersalną i gotować nadal na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków

  2. Jak ziemniaki w wywarze mięsnym są już miękkie wtedy dodać oczyszczoną i pokrojoną fasolkę szparagową gotować na wolnym ogniu do jej miękkości, w trakcie gotowania się wywaru z fasolką dodać kostki magii

  3. W czasie gdy zupa z fasolką się gotuje przygotować śmietanę przełożyć ją do salaterki wsypać cukier oraz gorący wywar z zupy ( dodając cukier do śmietany mamy pewność że ona nie zważy się w zupie ). Gdy fasolka jest już wystarczająco miękka dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki z koprem i chwilę pogotować na wolnym ogniu

  4. Jak już mamy przygotowaną śmietanę że nie ma w niej grudek a fasola jest wystarczająco miękka wtedy wlać śmietanę i lekko zagotować, zdjąć z ognia. Zapach gotującej się zupy roznosi się po całym domu, można jeszcze według swego smaku doprawić przyprawą uniwersalną chociaż jak dodałam kostki magii nie było takiej potrzeby

  5. Zupa ugotowana wyszła tak smaczna że zniknęło wszystko co ugotowałam, uwielbiam zupy ze świeżej fasolki prosto z pola. Jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można pominąć i ugotować zupę bez niej, na talerzu podałam zupę z kawałkami mięsa z golonki gotującego się w zupie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń