Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa w azjatyckim stylu z dodatkiem mleka kokosowego, pędów bambusa i kukurydzy, podana z piersią kaczki. Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca dzięki imbirowi i kurkumie.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6282
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6282
Składniki
Na początku przygotowujemy bulion. Porcję rosołową, warzywa, grzyby, imbir, kurkumę, ziele i liście kafir zalewamy wodą i gotujemy. Ja użyłam szybkowaru. Gotowałam 40 minut od złapania ciśnienia, w garnku należy gotować około 90-120 minut. Po tym czasie odcedzamy. Do bulionu dodajemy mleko kokosowe, pastę tom kha, koncentrat, pędy bambusa i pokrojony ząbek kiszonego czosnku. Ja dodałam też ugotowane grzyby, ale nie jest to konieczne. Gotujemy kolejne 5 minut. Przepis na kiszony czosnek - https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-kiszony-czosnek,1987460,sprytnachochla.html Na samym końcu dodajemy kukurydzę. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piersi z kaczki. Piersi nacinamy od góry w kratę tak, aby nie przeciąć zupełnie skóry. Kładziemy na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Smażymy na wolnym ogniu, od momentu rozpoczęcia skwierczenia około 10 minut, po tym czasie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 minut. Odstawiamy kaczkę na kilka minut, aby odpoczęła, a później kroimy ją w plasterki Na talerzach układamy makaron, zalewamy zupą, na górze układamy po pół piersi kaczki. Całość posypujemy szczypiorkiem i sezamem.