Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka, aromatyczna i pożywna zupa z kapustą Pak Choi, jajkiem i makaronem. Jest wyrazista, pikantna, świetnie rozgrzewa i pobudza metabolizm. Kapusta Pak Choi jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminę C, wapń, potas i kwas foliowy, a do tego jest prosta i szybka w obróbce. Watro wprowadzić ją do swojej diety dla zdrowia, wygody i urody :)
patelnia, garnek, nóż i deska do krojenia
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Kapustę Pak Choi kroimy wzdłuż. Marchewki kroimy w słupki, paprykę w paski, czosnek i imbir w plasterki, a cebule w kostkę. Słupki marchewki wrzucamy do gotującego się bulionu* na około 8 minut. W tym czasie szklimy na oleju obie cebule, a następnie dorzucamy pokrojoną paprykę, czosnek oraz imbir i smażymy przez chwilę do momentu uwolnienia się ich pięknego aromatu. * Do przygotowania zupy możemy użyć intensywnego bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego. Świetnie sprawdzi się domowy rosół z kury.
Zawartość patelni wraz z pokrojoną kapustą dodajemy do gotującej się marchewki. Do bulionu dodajemy także garam masalę oraz harissę i gotujemy wszystko przez około 5 minut. Na koniec zupę doprawiamy sosem sojowym oraz miodem. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Wierzch posypujemy czarnym sezamem oraz posiekaną natką pietruszki.
* Do zupy idealnie pasuje chiński makaron Mie, japoński Udon lub tajski makaron ryżowy. Świetnie sprawdzą się też zwykłe polskie nitki makaronowe w gniazdach.