Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta pekińska to nie tylko baza do lekkich surówek – w zupie potrafi zaskoczyć bogactwem smaku. Dzięki temu przepisowi uzyskasz garnek pożywnego wywaru pełnego warzyw. Danie jest idealne na chłodniejsze dni, rozgrzeje i nasyci, a w towarzystwie świeżego pieczywa stworzy pełnowartościowy, domowy posiłek. Wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć coś tak pysznego jak ta zupa z kapusty pekińskiej.
Dla rodzinki na dzisiejszy obiad przygotowałam łazanki z kapusty kiszonej. Pr...
Odsłon: 1052
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 7097
Dla rodzinki na dzisiejszy obiad przygotowałam łazanki z kapusty kiszonej. Pr...
Odsłon: 1052
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 7097
Składniki
Marchewki, cebulę, ziemniaki obierz i umyj. Pozostałe warzywa opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Marchewkę pokrój w półplasterki, ziemniaki w kostkę, a cebulę drobno poszatkuj. Oddziel różyczki brokułu, kapustę pekińską drobno posiekaj, a szpinak możesz pozostawić w całości. Pomidorki przekrój na połowy.
W dużym garnku, w którym będzie gotowała się zupa, wlej 2 łyżki oliwy i rozgrzej. Następnie wrzuć cebulę, po chwili marchewkę, seler, por i mieszaj, podsmażając ok. 5 minut (w razie potrzeby dolej 3-4 łyżki wody). Dorzuć ziemniaki i brokuły, a po kolejnych 5 minutach pozostałe warzywa. Następnie dodaj liść laurowy i zioła włoskie. Wlej do zupy wodę, aby przykryła warzywa, zamknij pokrywę garnka i gotuj ok. 30 minut na średnim ogniu do miękkości warzyw. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem.
Zupa z kapusty pekińskiej jest gotowa. Najlepiej podawaj ją z kromkami świeżego pieczywa. Zupy nie trzeba zabielać, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby to zrobić. Smak podkręci także odrobina listków bazylii lub posiekana natka pietruszki.