Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulionu drobiowego. Dzięki dodatkowi passaty pomidorowej nabiera przyjemnego kwaskowatego smaku, a oregano dodaje jej śródziemnomorskiego charakteru.
Składniki
Marchewki i pietruszki obierz, a następnie pokrój w półplasterki. Cebulę posiekaj w piórka. Por umyj i pokrój w półtalarki. Kapustę pekińską opłucz, osusz i posiekaj w paski lub kostkę. Wszystkie warzywa przesmaż na maśle, mieszając dość często.
Dodaj warzywa do przygotowanego bulionu (wraz z sokiem, który się wytworzył na patelni) i gotuj kolejne 15 minut. Wsyp oregano, dopraw dobrze solą i pieprzem. Dolej passatę pomidorową i zagotuj. Jeśli to konieczne, dodaj szczyptę cukru.
Udka możesz wyjąć, obrać z mięsa i dodać je ponownie do zupy w kawałkach.
Do podania posiekaj zieloną część cebuli dymki.
Udka z kurczaka dokładnie opłucz. Włóż do dużego garnka, zalej 2 litrami zimnej wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu ok. 30-40 minut, zbierając powstające szumowiny.