Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z kapusty pekińskiej na wywarze warzywnym

Zupa z kapusty pekińskiej na wywarze warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2027

Dodano:

Odsłon: 1019

Witam Was dzisiaj z propozycją dość nietypową, mianowicie zupą z kapusty pekińskiej :) Część z Was zapewne bardzo się zdziwi: ''Jak to, zupa z pekinki?? Ludu, z tego się robi surówkę...''... otóż nie tylko. Nie przeczę, pekina do surówki sprawdza się jak mało co, jednak w zupie też potrafi świetnie wypaść :) Dziwna zupka, którą chcę Wam dziś przestawić, ma bardzo ciekawy smak. Lekko orzeźwiający, delikatnie pikantny ale nie za bardzo, z wyczuwalną nutką pomidorów i aromatem kapusty pekińskiej. Jest bardzo smaczna również dzięki wywarowi warzywnemu. Dodatkową zaletą tej zupy jest fakt, że mimo iż jest lekka, można się nią porządnie nasycić i rozgrzać - to ostatnie dzięki odrobinie imbiru. Poza tym nie wymaga od nas przestania w garach całego dnia, bowiem wywar warzywny możemy spokojnie przygotować wieczór wcześniej. Przekonałam Was?? ;) Czytajcie dalej...

Składniki

  • WYWAR WARZYWNY:
  • mały seler korzeniowy (lub pół większego)
  • dużą pietruszkę
  • kawałek marchwi
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • około 1łyżeczkę soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • DODATKI:
  • podwójną pierś kurczaka (jeśli ktoś woli mniej mięcha, niech bierze pojedynczą)
  • przyprawa chińska ''5 smaków''
  • 1łyżeczka przyprawy garam-masala
  • 0,5łyżeczki sosu hoisin
  • olej do smażenia
  • dużą kapustę pekińską (moja ważyła około 1,2kg)
  • średniej wielkości pora (użyjemy białej i zielonej części poniżej liści)
  • 1-2 ostre papryczki
  • 1 dużą marchew
  • 1,5cm kawałek korzenia imbiru
  • 100-150g makaronu udon (dokładnie to ten, który przypomina anemiczne tasiemce)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól
  • świeżo zmielony, kolorowy pieprz z kolendrą (spokojnie można użyć zwykłego pieprzu i kolendry rozbitej np w moździerzu)
  • natka pietruszki do posypania
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucamy składniki wywaru warzywnego, zalewamy około 2l zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu do chwili, aż warzywa zrobią się miękkie.
    Odławiamy warzywa, liście i ziele angielskie.

  2. Pora kroimy w półplasterki, a papryczkę w paski lub kostkę (jak nam się bardziej podoba ;)). Podsmażamy na odrobinie oleju, po około dwóch minutach dodajemy imbir. Smażymy razem kolejne dwie minutki. Po tym czasie dodajemy do gotującego się wywaru.

  3. Pierś kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy z 2-3 łyżkami oleju, doprawiamy przyprawą ''5 smaków'' (ilość wedle uznania), przyprawą garam-masala i sosem hoisin. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
    Po tym czasie smażymy na odrobince oleju, aż woda odparuje.
    Usmażone mięso dodajemy do garnka z wywarem i warzywami.

  4. Kapustę pekińską kroimy w małe kwadraciki (wyłączając białe części), marchewkę w słupki i dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym i razem gotujemy jeszcze 15-20minut, aż pokrojona w słupki marchewka zmięknie (nie może się rozgotować).

  5. Makaron udon przygotowujemy oddzielnie wg przepisu na opakowaniu i dodajemy do zupy.
    Gotujemy jeszcze maksymalnie 5minut. Po tym czasie w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
    Zupę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.



    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń