Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam Was dzisiaj z propozycją dość nietypową, mianowicie zupą z kapusty pekińskiej :) Część z Was zapewne bardzo się zdziwi: ''Jak to, zupa z pekinki?? Ludu, z tego się robi surówkę...''... otóż nie tylko. Nie przeczę, pekina do surówki sprawdza się jak mało co, jednak w zupie też potrafi świetnie wypaść :) Dziwna zupka, którą chcę Wam dziś przestawić, ma bardzo ciekawy smak. Lekko orzeźwiający, delikatnie pikantny ale nie za bardzo, z wyczuwalną nutką pomidorów i aromatem kapusty pekińskiej. Jest bardzo smaczna również dzięki wywarowi warzywnemu. Dodatkową zaletą tej zupy jest fakt, że mimo iż jest lekka, można się nią porządnie nasycić i rozgrzać - to ostatnie dzięki odrobinie imbiru. Poza tym nie wymaga od nas przestania w garach całego dnia, bowiem wywar warzywny możemy spokojnie przygotować wieczór wcześniej. Przekonałam Was?? ;) Czytajcie dalej...
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 179
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 47
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 179
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 47
Składniki
Do garnka wrzucamy składniki wywaru warzywnego, zalewamy około 2l zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu do chwili, aż warzywa zrobią się miękkie. Odławiamy warzywa, liście i ziele angielskie.
Pora kroimy w półplasterki, a papryczkę w paski lub kostkę (jak nam się bardziej podoba ;)). Podsmażamy na odrobinie oleju, po około dwóch minutach dodajemy imbir. Smażymy razem kolejne dwie minutki. Po tym czasie dodajemy do gotującego się wywaru.
Pierś kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy z 2-3 łyżkami oleju, doprawiamy przyprawą ''5 smaków'' (ilość wedle uznania), przyprawą garam-masala i sosem hoisin. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy na odrobince oleju, aż woda odparuje. Usmażone mięso dodajemy do garnka z wywarem i warzywami.
Kapustę pekińską kroimy w małe kwadraciki (wyłączając białe części), marchewkę w słupki i dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym i razem gotujemy jeszcze 15-20minut, aż pokrojona w słupki marchewka zmięknie (nie może się rozgotować).
Makaron udon przygotowujemy oddzielnie wg przepisu na opakowaniu i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze maksymalnie 5minut. Po tym czasie w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego!!!!