Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z kasztanów jadalnych i dyni to jedno z najbardziej jesiennych dań, jakie tylko można wymyślić. Pieczona dynia i pieczone kasztany łączą się ze sobą, tworząc słodko-orzechowy aromat i piękny, złocisty kolor. Czas przygotowania tej zupy jest niezwykle szybki – w niecałą godzinę możesz cieszyć się rozgrzewającym daniem dla całej rodziny. Nie krępuj się zrobić podwójnej porcji – następnego dnia lekko ją podgrzejesz i obiad masz gotowy!
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1117
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1798
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 27
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 28
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 215
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1117
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1798
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 27
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 28
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 215
Składniki
Dynię przekrój, a następnie wydrąż i usuń pestki. Natrzyj środek łyżką oleju. Wstaw warzywo do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut lub do momentu aż zmięknie.
Dynię obierz, a miąższ pokrój w kostkę.
Cebule drobno posiekaj i podsmaż w dużym garnku na drugiej łyżce oleju. Dodaj dynię i kasztany.
Dopraw całość szałwią, oregano, solą i pieprzem. Zalej całość bulionem i dobrze wymieszaj. Gotuj wszystko przez ok. 5-10 minut.
Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość na gładki krem. Alternatywnie możesz też użyć malaksera wolnostojącego i blendować zupę partiami.
W razie potrzeby po zblendowaniu delikatnie zupę podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Dodaj śmietanę i wymieszaj.
Zupę z kasztanów jadalnych i dyni podawaj na ciepło. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce. Podgrzewaj w garnku, na małym ogniu, by nie doprowadzić do wrzenia.