Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z końcówek szparagów to bardzo sycąca potrawa, która z powodzeniem może robić za główne danie. Jest niezwykle aromatyczna i jednocześnie delikatna, z mocno wyczuwalnymi szparagami. Oprócz tego, że zupa wychodzi pyszna, to jeszcze gotujesz w stylu "zero waste".
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 942
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2848
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 952
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1703
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14631
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 942
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2848
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 952
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1703
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14631
Składniki
Porcję rosołową z kurczaka umyj i włóż do dużego garnka. Zalej go wodą, by ta ledwo go przykrywała. Gotuj mięso na małym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas zbierając szumowiny. Bulion odcedź, kiedy mięso odda już cały smak. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera umyj. Pokrój warzywa w kostkę i dodaj do bulionu. Ziemniaki obierz, także pokrój i przełóż do wywaru. Gotuj całość, aż warzywa będą prawie miękkie.
Od szparagów odetnij zdrewniałe części łodyg. Oddziel pozostałe łodygi od końcówek. Łodygi dodaj do wywaru i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Całą zawartość garnka zblenduj na gładki krem. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Zabiel śmietanką.
Odcięte końcówki szparagów podgotuj przez ok. 3 minuty. Chleb pokrój w kostkę. Spryskaj go oliwą i oprósz bazylią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na 10 minut.
Ziarna sezamu upraż na suchej patelni przez ok. minutę. Plasterki boczku podsmaż na tej samej patelni bez tłuszczu do uzyskania chrupiących chipsów. Zupę z końcówek szparagów podawaj na ciepło, udekorowane końcówkami, grzankami i połamanymi plasterkami boczku. Całość posyp kilkoma szczyptami sezamu.