Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z końcówek szparagów to bardzo sycąca potrawa, która z powodzeniem może robić za główne danie. Jest niezwykle aromatyczna i jednocześnie delikatna, z mocno wyczuwalnymi szparagami. Oprócz tego, że zupa wychodzi pyszna, to jeszcze gotujesz w stylu "zero waste".
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1356
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1165
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1356
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1165
Składniki
Porcję rosołową z kurczaka umyj i włóż do dużego garnka. Zalej go wodą, by ta ledwo go przykrywała. Gotuj mięso na małym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas zbierając szumowiny. Bulion odcedź, kiedy mięso odda już cały smak. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera umyj. Pokrój warzywa w kostkę i dodaj do bulionu. Ziemniaki obierz, także pokrój i przełóż do wywaru. Gotuj całość, aż warzywa będą prawie miękkie.
Od szparagów odetnij zdrewniałe części łodyg. Oddziel pozostałe łodygi od końcówek. Łodygi dodaj do wywaru i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Całą zawartość garnka zblenduj na gładki krem. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Zabiel śmietanką.
Odcięte końcówki szparagów podgotuj przez ok. 3 minuty. Chleb pokrój w kostkę. Spryskaj go oliwą i oprósz bazylią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na 10 minut.
Ziarna sezamu upraż na suchej patelni przez ok. minutę. Plasterki boczku podsmaż na tej samej patelni bez tłuszczu do uzyskania chrupiących chipsów. Zupę z końcówek szparagów podawaj na ciepło, udekorowane końcówkami, grzankami i połamanymi plasterkami boczku. Całość posyp kilkoma szczyptami sezamu.