Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Celowo nie nazywam jej rosolem, gdyz wprawdzie zupa posiada wszystkie wlasciwosci i smak rosolu, ale jest o wiele bardziej pozywna i aromatyczna. Wiejska pularda, duza ilosc warzyw, drobny makaron i specjalne kluseczki, nie lane lecz pieczone jak suflet, to podstawowe skladniki tej smacznej zupy.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 77
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4399
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 237
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 77
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4399
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 237
Składniki
Umyc i osuszyc kurczaka. Przeciac cebule ze skórka i usmazyc na patelni bez tluszczu, az sciemnieje i nabierze aromatu. Pozostałe warzywa umyc, obrac i pokroic na kawalki. Zwiazac dymke i liscie laurowe nicmi kuchennymi. Umiescic kurczaka z przygotowanymi skladnikami i przyprawami w duzym garnku, dodac zimna wode, zagotowac i posolic. Zmniejszyc ogien i przykryc garnek, gotowac na wolnym ogniu przez ok. godzine, nastepnie wyjac kurczaka i warzywa a bulion przeedzic przez drobne sito. Usunac skóre i kosci i podzielic kurczaka na drobne kawałki, odlozyc warzywa na pózniej. Ugotowac makaron w osolonej wodzie, pokroic dodatkowy koper wloski, marchew i selera na male kawalki lub plastry, pokroic cebule na drobne pierscienie. Podgrzac ponownie bulion, dodac swieze warzywa i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawic zupe sola. Na koniec dodac kawalki kurczaka, wstępnie ugotowane warzywa i ugotowany makaron i podgrzac w rosole.
W miedzyczasie podgrzac piekarnik do 180° C. Roztrzepac jajka w misce, dodac smietane, odrobine galki muszkatolowej, chilli i wymieszac. Doprawic sola i skórka cytrynowa, a następnie wlac do wyzszego zaroodpornego naczynia i piec co najmniej 30 minut, az masa sie zetnie i urosnie jak suflet.
Podac zupe z 1-2 lyzkami upieczonej masy jajecznej i drobno posiekana dymka.