Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z kurkami, kukurydzą i boczkiem

Zupa z kurkami, kukurydzą i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 3499

Dodano:

Odsłon: 316

Jesienna, gęsta i aromatyczna zupa z kurkami, kukurydzą i boczkiem

Składniki

  • 150 g boczku wędzonego pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 duża cebula
  • litrowe wiaderko kurek
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 litry wywaru warzywnego ( albo rosołku).
  • 1 świeża kukurydza
  • 4 czubate łyżki śmietany 18%
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa z kurkami, kukurydzą i boczkiem

Przygotowanie

  1. Boczek pokroić na kawałki. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej boczek (bez dodawania tłuszczu) na rumiano z obu stron- zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy.
    Posiekać cebulę, dodać na patelnię z wytopionym tłuszczem z boczku, smaży ok 5 minut mieszając.
    Kurki oczyścić i posiekać - dodać do cebuli, smażyć na dużym ogniu aż się zarumienią.
    Zupę zalać rosołkiem i doprowadzić do wrzenia.
    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę - dodać do zupy.
    Kukurydzę oskrobać z kolby - dodać do zupy. Całość gotować aż ziemniaki i kukurydza będą miękkie (15-20 minut).
    W misce wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego wywaru - dodać do zupy, doprawić cytryną, solą i pieprzem. Na koniec dodać koperek. Wymieszać, zestawić z ognia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń