Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z leśnych grzybów

Zupa z leśnych grzybów

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7085

Dodano:

Odsłon: 889

Właśnie zaczęły się moje ukochane grzybki leśne a mianowicie opieńki które kocham to jedne z najlepszych grzybów jak dla mnie po prostu uwielbiam je i robię na każde sposoby jakie tylko znam z lat dzieciństwa

Składniki

  • 1 ćwiartka z kurczaka 480 g,
  • 480-500 g leśnych już ugotowanych grzybów,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 marchew 100 g,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 8 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1 łyżka świeżych liści magii,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 165 g śmietany 30 % pół szklanki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z leśnych grzybów

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać opłukaną ćwiartkę z kurczaka pokrojoną na części oraz marchew pokrojoną dowolnie, całość zagotować zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu w trakcie gotowania dodać suszone warzywa dla lepszego smaku i zapachu oraz przyprawę uniwersalną, ziela angielskie i liść laurowy. Gdy mięso na ćwiartce robi się już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości

  2. W czasie gdy wywar mięsny z ziemniakami się gotuje na wolnym ogniu przygotować grzyby ( mi mąż oczyścił i ugotował w osolonej wodzie dzień wcześniej następnie je odcedził i zimne wstawił do lodówki ). Jak ziemniaki w wywarze są już miękkie dodać przygotowane grzyby, pokrojone drobniej liście magii - lubczyka oraz natkę pietruszki, doprawić do smaku przyprawą uniwersalną lub swojską jarzynką i jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu

  3. Do zagotowanego wywaru z ziemniakami i dodanymi grzybami wlać śmietanę trzydziestoprocentową szybkim ruchem zamieszać i lekko zagotować. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia i odstawić na chwilę aby całość przeszła smakiem grzybów, jak ja żałuję że przez ekran komputera nie możecie poczuć smaku i zapachu zupy. Jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można ją pominąć i pozostawić zupę bez zabielenia

  4. Zupę podałam z kawałkami mięsa gotowanego z ćwiartki kurczaka, wyszła tak smaczna że aż brakuje mi słów aby ją opisać a zapach roznosi się po całym domu i korytarzu. Przed podaniem można zupę posypać świeżo zmielonym pieprzem naturalnym, taka zupę można przygotować z każdego rodzaju grzybów leśnych

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 26 sierpnia Już są opieńki? Szybko, zawsze wrzesień październik...też uwielbiam te grzyby:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń