Do góry

Zupy Przepis na:

zupa z młodej kapusty z wędzonym boczkiem i pomidorami

zupa z młodej kapusty z wędzonym boczkiem i pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 363

Dodano:

Odsłon: 233

Ulubiona zupa kapuściana. Cudownego aromatu nadaje zupie wędzona papryka i wędzony boczek.

Składniki

  • młoda kapusta - 1 główka
  • boczek wędzony - 250 g
  • krojone pomidory - 1 puszka
  • cebula - 1 szt.
  • młoda marchewka - 2 szt.
  • koperek - 1 pęczek
  • bulion warzywny - 2 litry
  • olej - 2 łyżki
  • wędzona papryka w proszku - 1 czubata łyżeczka
  • sól
  • pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
zupa z młodej kapusty z wędzonym boczkiem i pomidorami

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.

  2. W sporym garnku rozgrzać olej. Wędzony boczek pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, usmażyć na rumiano.

  3. Do podsmażonego boczku dodać cebulę, zeszklić, dodać wędzoną paprykę, chwilę razem smażyć. Przełożyć do garnka poszatkowaną kapustę i marchewkę, przemieszać, zalać bulionem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości kapusty.

  4. Pod koniec gotowania dodać pomidory z puszki. Koperek drobno posiekać, wrzucić do gotowej zupy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń