Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z pieczonych bakłażanów i pomidorów

Zupa z pieczonych bakłażanów i pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 2580

Dodano:

Odsłon: 3380

Prosta i łatwa w wykonaniu, pełna smaku zupa z pieczonych bakłażanów i pomidorów, podana z serową grzanką

Składniki

  • 1 kg pomidorów ( ja użyłam czerwonych i żółtych)
  • 1 duży bakłażan
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczce oregano i bazylii
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • szczypta cukru
  • Pieprz sól
  • 2 szklanki wywaru warzywnego ( albo wody)
  • do podania grzanki z serem
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory i bakłażana pokroić w kostkę, cebulę w kawałeczki na drobno. Bakłażany, cebulę i czosnek w misce wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy. Ułożyć w formie żaroodpornej razem z pomidorami. Podlać pomidory oliwą. Wszystko posypać suszonymi ziołami. Upiec w temperaturze 180stopni ok 30 minut.

  2. Następnie przełożyć do garnka, zalać wywarem (lub wodą) i podgotować ok 10 minut. Zmiksować, doprawić octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem. Podawać z grzankami z serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń