Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z podgrzybków z makaronem

Zupa z podgrzybków z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 379 Ocena: 4638

Dodano:

Odsłon: 320

Bardzo smaczna i aromatyczna zupa. Warto swojej rodzinie od czasu do czasu taką przygotować.

Składniki

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 250 g suszonych podgrzybków
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 100 ml śmietany 12% lub 18%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g makaronu świderki
  • przyprawy: 1 łyżka "Vegety", 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z podgrzybków z makaronem

Przygotowanie

  1. Podgrzybki namoczyć na noc w miseczce z wodą. Umytą porcję rosołową gotować w garnku w 2 litrach wody z przyprawami około 30 minut. Po tym czasie dodać obrane i pokrojone marchewki oraz podgrzybki razem z wodą w której się moczyły. Gotować jeszcze jakieś 15-20 minut. Usunąć porcję rosołową. Nabrać nieco wywaru do miseczki i wymieszać ze śmietaną. Garnek zdjąć z gazu. Wlać zawartość miseczki i całość wymieszać.
    W czasie gdy zupa się gotuje, w oddzielnym garnku ugotować makaron. Następnie go odcedzić i nakładać na talerze. Na talerze nalewać również zupę. Posypać natką pietruszki. I tle! Można prosić do stołu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń