Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupę z pulpecikami najczęściej kojarzymy w zestawieniu z pomidorową, gęstą zupą o kremowej konsystencji. W tym przepisie przedstawimy nieco inną wariację na letnią zupę z pulpecikami, która jest nieco subtelniejsza w smaku, bardzo aromatyczna, a jednocześnie pyszna i sycąca. Aby zupa była lżejsza, dobrze zastosować chudsze mięso, np. kurczaka czy indyka.
Garnek, miseczka, deska do krojenia, praska
Składniki
Do dużego garnka nalej wody lub gotowego wywaru. Gotuj na średnim ogniu, aż do momentu, kiedy obierzesz warzywa. Marchewkę przetrzyj na większych oczkach na tarce, a korzeń pietruszki pokrój w kostkę. Por pokrój na kilka plastrów. Seler na ćwiartkę, ponieważ łatwiej będzie wyłowić seler podczas gotowania, aby nie był zbyt intensywny w smaku. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Do gotującej się zupy przerzuć przygotowane warzywa, dodaj ziarenka ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli gotujesz na wodzie, możesz dodać kostkę bulionową.
Gdy zupa zacznie się gotować, zmniejsz ogień i pozostaw na 45-60 minut pod przykrywką. Ważne, aby zupa nie wrzała, ale gotowała się spokojnie na ogniu. W połowie tego czasu wyłów seler.
Na patelni podsmaż pokrojoną na dwie części cebulę i podsmaż na maśle, aby z zewnątrz była chrupka i nieco spieczona, przez ok. 3 minuty. Dokładam cebulę i ziemniaki i gotuj kolejne 5 minut.
W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Do miski włóż mięso mielone lub pierś z kurczaka rozdrobnij w maszynce. Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, namoczoną mlekiem bułkę (nie jest to konieczne, ale zagęszcza nieco mięso i mięso będzie jeszcze bardziej delikatne), sól, pieprz i wymieszaj wszystkie składniki. Z tak przygotowanego mięsa, uformuj mniejsze pulpeciki. Wrzuć pulpeciki do zupy i gotuj przez kolejne 10-15 minut. Do tak przygotowanej zupy możesz dodać jeszcze pietruszkę lub koperek.