Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupę z pulpecikami najczęściej kojarzymy w zestawieniu z pomidorową, gęstą zupą o kremowej konsystencji. W tym przepisie przedstawimy nieco inną wariację na letnią zupę z pulpecikami, która jest nieco subtelniejsza w smaku, bardzo aromatyczna, a jednocześnie pyszna i sycąca. Aby zupa była lżejsza, dobrze zastosować chudsze mięso, np. kurczaka czy indyka.
Garnek, miseczka, deska do krojenia, praska
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22970
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1877
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4863
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22970
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1877
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4863
Składniki
Do dużego garnka nalej wody lub gotowego wywaru. Gotuj na średnim ogniu, aż do momentu, kiedy obierzesz warzywa. Marchewkę przetrzyj na większych oczkach na tarce, a korzeń pietruszki pokrój w kostkę. Por pokrój na kilka plastrów. Seler na ćwiartkę, ponieważ łatwiej będzie wyłowić seler podczas gotowania, aby nie był zbyt intensywny w smaku. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Do gotującej się zupy przerzuć przygotowane warzywa, dodaj ziarenka ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli gotujesz na wodzie, możesz dodać kostkę bulionową.
Gdy zupa zacznie się gotować, zmniejsz ogień i pozostaw na 45-60 minut pod przykrywką. Ważne, aby zupa nie wrzała, ale gotowała się spokojnie na ogniu. W połowie tego czasu wyłów seler.
Na patelni podsmaż pokrojoną na dwie części cebulę i podsmaż na maśle, aby z zewnątrz była chrupka i nieco spieczona, przez ok. 3 minuty. Dokładam cebulę i ziemniaki i gotuj kolejne 5 minut.
W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Do miski włóż mięso mielone lub pierś z kurczaka rozdrobnij w maszynce. Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, namoczoną mlekiem bułkę (nie jest to konieczne, ale zagęszcza nieco mięso i mięso będzie jeszcze bardziej delikatne), sól, pieprz i wymieszaj wszystkie składniki. Z tak przygotowanego mięsa, uformuj mniejsze pulpeciki. Wrzuć pulpeciki do zupy i gotuj przez kolejne 10-15 minut. Do tak przygotowanej zupy możesz dodać jeszcze pietruszkę lub koperek.