Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-01-2025
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod warunkiem, że użyjemy do niej specjalnie przygotowanego domowego bulionu. który stanowi idealną bazę dla aromatu świeżych plasterków trufli i chrupiących grzanek. Mimo wysokiej ceny polecam użyć świeżych trufli – nawet minimalna ilość (około 7g ) wystarczy, aby nadać zupie wyjątkowego smaku i aromatu.
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 120
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 129
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 100
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 120
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 129
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 100
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Składniki
Warzywa dokładnie oczyscic i pokroic w grubsza kostke, uzyc takze lupin cebuli. Przygotowane skladniki wraz z przyprawami wlozyc do duzego garnka i zalac zimna woda. Calosc zagotowac, po czym zmniejszyc ogien i gotowac bulion na wolnym ogniu przez co najmniej godzine albo dluzej a nastepnie przecedzic.
Obrac topinambur i ziemniaki i pokroic je w kostke tej samej wielkosci, cebule i czosnek pokroic w drobna kostke. W duzym garnku rozgrzac oliwe z oliwek i najpierw krótko podsmazyc ziemniaki i topinambur, a nastepnie dodac cebule i czosnek i lekko podsmazyc.
Wlac bulion do ziemniaków i gotowac na srednim ogniu przez 20-25 minut, az warzywa beda miekkie. Zupe zmiksowac, ponownie podgrzac, dodac smietane, doprawic sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
Biale pieczywo pokroic w drobna kostke i smazyc na masle na srednim ogniu do uzyskania zlotego koloru. Na koniec doprawic odrobina platków soli i wlac oliwe truflowa. Grzanki przelozyc na sito i poczekac, az odciekna.
Zupe udekorowac grzankami, posypac iglami rozmarynu, listkami tymianku lub posiekana natka pietruszki. Opcjonalnie udekorowac kilkoma plasterkami startej trufli zimowej lub prazonymi posiekanymi orzechami wloskimi i skropic odrobina oliwy truflowej.