Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod warunkiem, że użyjemy do niej specjalnie przygotowanego domowego bulionu. który stanowi idealną bazę dla aromatu świeżych plasterków trufli i chrupiących grzanek. Mimo wysokiej ceny polecam użyć świeżych trufli – nawet minimalna ilość (około 7g ) wystarczy, aby nadać zupie wyjątkowego smaku i aromatu.
Polecam.
Odsłon: 26
Krokiety to jedno z moich ulubionych dań. Ace czasie świąt mam wrażenie że sm...
Odsłon: 943
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 442
Polecam.
Odsłon: 26
Krokiety to jedno z moich ulubionych dań. Ace czasie świąt mam wrażenie że sm...
Odsłon: 943
Dzisiaj trochę rogalików przygotowanych do popołudniowej kawki. Rogaliki pros...
Odsłon: 442
Składniki
Warzywa dokładnie oczyscic i pokroic w grubsza kostke, uzyc takze lupin cebuli. Przygotowane skladniki wraz z przyprawami wlozyc do duzego garnka i zalac zimna woda. Calosc zagotowac, po czym zmniejszyc ogien i gotowac bulion na wolnym ogniu przez co najmniej godzine albo dluzej a nastepnie przecedzic.
Obrac topinambur i ziemniaki i pokroic je w kostke tej samej wielkosci, cebule i czosnek pokroic w drobna kostke. W duzym garnku rozgrzac oliwe z oliwek i najpierw krótko podsmazyc ziemniaki i topinambur, a nastepnie dodac cebule i czosnek i lekko podsmazyc.
Wlac bulion do ziemniaków i gotowac na srednim ogniu przez 20-25 minut, az warzywa beda miekkie. Zupe zmiksowac, ponownie podgrzac, dodac smietane, doprawic sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
Biale pieczywo pokroic w drobna kostke i smazyc na masle na srednim ogniu do uzyskania zlotego koloru. Na koniec doprawic odrobina platków soli i wlac oliwe truflowa. Grzanki przelozyc na sito i poczekac, az odciekna.
Zupe udekorowac grzankami, posypac iglami rozmarynu, listkami tymianku lub posiekana natka pietruszki. Opcjonalnie udekorowac kilkoma plasterkami startej trufli zimowej lub prazonymi posiekanymi orzechami wloskimi i skropic odrobina oliwy truflowej.