Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aksamitnie gładka zupa z zielonego groszku świetnie sprawdzi się w upalne dni. Jest bardzo zdrowa, pożywna i delikatna, a dodatkowo szybka i prosta do przygotowania. Wystarczy jeden garnek, kuchenka i kilka podstawowych składników, przez co bez trudu przyrządzisz ją nawet na wakacjach. Zaspokoi głód, choć sama zawiera bardzo niewielką liczbę kalorii. Groszek jest także bardzo zdrowy – składa się w dużej mierze z białka i błonnika. Dostarcza też witamin i minerałów.
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 308
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 126
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20541
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 308
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 126
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20541
Składniki
Czosnek i cebulę drobno posiekaj. W dużym garnku rozpuść masło. Dodaj cebulę z czosnkiem i podsmaż do zezłocenia, często mieszając, przez ok. 5 minut. Wlej bulion warzywny. Dodaj groszek, miętę, tymianek, sól i pieprz. Całość zagotuj i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Wyjmij kilka łyżek ugotowanego groszku do późniejszej dekoracji. Zupę z zielonego groszku zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera lub malaksera. Śmietanę zahartuj zupą przez wlewanie partiami kilku łyżek gorącego kremu. Kiedy temperatura śmietany się podniesie, przelej ją do garnka. Całość dobrze wymieszaj. Zupę rozlej do misek i udekoruj odłożonym wcześniej zielonym groszkiem i świeżymi pędami rośliny.