Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa zagraj z kluseczkami, nazywana inaczej zupą dziadowską, to pyszna i bardzo sycąca kaszubska propozycja na rodzinny obiad. Jest bardzo prosta i ekonomiczna w przygotowaniu, ponieważ składa się z kiełbasy lub boczku, ziemniaków oraz charakterystycznych dla tej zupy kluseczek. W tym przepisie nieco wzbogacimy zupę o dodatkowe warzywa oraz połączymy oba mięsa, aby zupa była jeszcze esencjonalna.
Garnek, nóż, deska do krojenia, miska
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 58
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 441
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1382
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1860
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 58
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 441
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1382
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1860
Składniki
Pokrój marchewkę i korzeń pietruszki w drobną kosteczkę. Por pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Pokrój również boczek w paski, a kiełbasę przekrój na kilka części, aby powstały szersze plastry. Dzięki temu zupa będzie bardziej treściwa.
Obierz ziemniaki i pokrój na większą kostkę. W garnku zagotuj 2 litry wody, dołóż sól i dorzuć ziemniaki. Niech gotują się, zanim przerzucisz do nich pozostałe składniki.
Na patelni rozprowadź olej lub smalec. Jeżeli masz dużo białej części boczku, to porozdzielaj ją od części czerwonej i zamiast oleju, użyj jako podstawy do smażenia. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem dodaj boczek i podsmażaj, mieszając, po czym dodaj kawałki kiełbasy, aby opiekły się z obu stron. Gdy boczek jest już lekko przesmażony, dodaj cebulę w piórkach. Smaż przez kolejne kilka minut do zrumienienia się cebulki i uzyskania chrupkości boczku.
Zawartość patelni przerzuć do gotujących się ziemniaków. Dodaj marchewkę, por, pietruszkę i seler. Dodaj również ziele angielskie i listki laurowe. Opcjonalnie możesz doprawić vegetą lub dorzucić kostkę bulionową. Gotuj przez kolejne 25-30 minut. Smacznego!
W międzyczasie przygotuj kluseczki. Do miski wbij jajka, a następnie wsyp szklankę mąki, dodaj sól i wszystko razem wymieszaj ręką. Gdy ciasto jest już gotowe, oderwij kawałki ciasta, rolując je w palcach, aby powstały kluseczki. Tak przygotowane kluseczki przerzucaj do gotującej się zupy. Dopraw zupę według uznania solą i pieprzem, a także dodaj posiekaną zieloną pietruszkę. Gotuj do momentu, aż kluseczki będą gotowe, ok. kilku minut.