Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa zagraj z kluseczkami, nazywana inaczej zupą dziadowską, to pyszna i bardzo sycąca kaszubska propozycja na rodzinny obiad. Jest bardzo prosta i ekonomiczna w przygotowaniu, ponieważ składa się z kiełbasy lub boczku, ziemniaków oraz charakterystycznych dla tej zupy kluseczek. W tym przepisie nieco wzbogacimy zupę o dodatkowe warzywa oraz połączymy oba mięsa, aby zupa była jeszcze esencjonalna.
Garnek, nóż, deska do krojenia, miska
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 8
Polecam.
Odsłon: 747
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2030
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 8
Polecam.
Odsłon: 747
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2030
Składniki
Pokrój marchewkę i korzeń pietruszki w drobną kosteczkę. Por pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Pokrój również boczek w paski, a kiełbasę przekrój na kilka części, aby powstały szersze plastry. Dzięki temu zupa będzie bardziej treściwa.
Obierz ziemniaki i pokrój na większą kostkę. W garnku zagotuj 2 litry wody, dołóż sól i dorzuć ziemniaki. Niech gotują się, zanim przerzucisz do nich pozostałe składniki.
Na patelni rozprowadź olej lub smalec. Jeżeli masz dużo białej części boczku, to porozdzielaj ją od części czerwonej i zamiast oleju, użyj jako podstawy do smażenia. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem dodaj boczek i podsmażaj, mieszając, po czym dodaj kawałki kiełbasy, aby opiekły się z obu stron. Gdy boczek jest już lekko przesmażony, dodaj cebulę w piórkach. Smaż przez kolejne kilka minut do zrumienienia się cebulki i uzyskania chrupkości boczku.
Zawartość patelni przerzuć do gotujących się ziemniaków. Dodaj marchewkę, por, pietruszkę i seler. Dodaj również ziele angielskie i listki laurowe. Opcjonalnie możesz doprawić vegetą lub dorzucić kostkę bulionową. Gotuj przez kolejne 25-30 minut. Smacznego!
W międzyczasie przygotuj kluseczki. Do miski wbij jajka, a następnie wsyp szklankę mąki, dodaj sól i wszystko razem wymieszaj ręką. Gdy ciasto jest już gotowe, oderwij kawałki ciasta, rolując je w palcach, aby powstały kluseczki. Tak przygotowane kluseczki przerzucaj do gotującej się zupy. Dopraw zupę według uznania solą i pieprzem, a także dodaj posiekaną zieloną pietruszkę. Gotuj do momentu, aż kluseczki będą gotowe, ok. kilku minut.