Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna podhalańska zupa z zasmażką, podawana z tłuczonymi ziemniakami. Przepis pochodzi z 439. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 862
Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...
Odsłon: 75
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 862
Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...
Odsłon: 75
Składniki
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć w garnku na maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Po chwili zalać wodą (ok. 1 ½ l). Przyprawić liściem laurowym i kminkiem. Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone grzyby, jak też wlać wodę. Posolić. Przykryć i gotować do miękkości.
Słoninę pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni. Gdy powstaną skwarki wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Rozprowadzić odrobiną gorącej zupy (1-2 chochle), przelać do garnka i zagotować.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami, posiekaną natką pietruszki oraz listkami mięty. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.