Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami co powiecie na przepyszną zupę żurek na kefirze, maślance i śmietanie z ziemniakami ? można również z tego przepisu ugotować sam żurek my jednak wolimy w takiej wersji
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4964
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13437
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5842
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7546
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4964
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13437
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5842
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7546
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać dowolnie pokrojone warzywa, tłuszcz gęsi lub dowolny kawałek mięsa, przyprawę uniwersalną oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować do miękkości ziemniaków oraz warzyw. Jak już ziemniaki i warzywa są miękkie wtedy wsypać majeranek i chwilę z nim pogotować a w międzyczasie przygotować kefir, maślankę i śmietanę. Do salaterki przelać nabiał i wymieszać aby się połączyły następnie dodać cukier oraz kilka łyżek gorącego wywaru z zupy aby kefir z maślanką i śmietaną się zahartowały
Jak już ziemniaki z warzywami są miękkie wtedy wlać przygotowany kefir z maślanką i śmietaną, szybkim ruchem łyżki zamieszać lekko zagotować a następnie dodać opłukaną kiełbasę białą wieprzową i gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu przygotowania mąki, to znaczy mąkę żytnią rozprowadzić z wodą aby nie było grudek zalać zupę aby ją zagęścić, jeżeli komuś będzie mało kwaśna można doprawić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny, zagotować i zdjąć z ognia
Ugotowana zupa żurek mimo że nie na zakwasie sporządzonym samemu a na kefirze, maślance i śmietanie jest rewelacyjny. Po ugotowaniu gdy zupa stoi część biała oddziela się od wywaru zupy proszę się tym nie przejmować wystarczy przed podaniem zamieszać i wszystko wraca na swoje miejsce, piszę wam wszystkie przepisy szczerze żeby niebyło że podaję coś źle a potem hejty że źle podaję przysięgam tak jak opisuję tak robię i gotuję i powiem wam że nie jest potrzebne mięso aby dobrze i zjeść i aby było syte jedzonko