Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami co powiecie na przepyszną zupę żurek na kefirze, maślance i śmietanie z ziemniakami ? można również z tego przepisu ugotować sam żurek my jednak wolimy w takiej wersji
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać dowolnie pokrojone warzywa, tłuszcz gęsi lub dowolny kawałek mięsa, przyprawę uniwersalną oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować do miękkości ziemniaków oraz warzyw. Jak już ziemniaki i warzywa są miękkie wtedy wsypać majeranek i chwilę z nim pogotować a w międzyczasie przygotować kefir, maślankę i śmietanę. Do salaterki przelać nabiał i wymieszać aby się połączyły następnie dodać cukier oraz kilka łyżek gorącego wywaru z zupy aby kefir z maślanką i śmietaną się zahartowały
Jak już ziemniaki z warzywami są miękkie wtedy wlać przygotowany kefir z maślanką i śmietaną, szybkim ruchem łyżki zamieszać lekko zagotować a następnie dodać opłukaną kiełbasę białą wieprzową i gotować na bardzo wolnym ogniu do czasu przygotowania mąki, to znaczy mąkę żytnią rozprowadzić z wodą aby nie było grudek zalać zupę aby ją zagęścić, jeżeli komuś będzie mało kwaśna można doprawić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny, zagotować i zdjąć z ognia
Ugotowana zupa żurek mimo że nie na zakwasie sporządzonym samemu a na kefirze, maślance i śmietanie jest rewelacyjny. Po ugotowaniu gdy zupa stoi część biała oddziela się od wywaru zupy proszę się tym nie przejmować wystarczy przed podaniem zamieszać i wszystko wraca na swoje miejsce, piszę wam wszystkie przepisy szczerze żeby niebyło że podaję coś źle a potem hejty że źle podaję przysięgam tak jak opisuję tak robię i gotuję i powiem wam że nie jest potrzebne mięso aby dobrze i zjeść i aby było syte jedzonko