Do góry

Zupy Przepis na:

Żur sandomierski

Żur sandomierski

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1358

Dodano:

Odsłon: 3390

Żurek w wersji z grzybami suszonymi zrobiłam pierwszy raz i to był strzał w dziesiątkę. Podany w chlebie będzie hitem na świątecznym stole.

Składniki

  • przepis na chleb: sztuk1 250 g mąki pszennej typ 650
  • 1 dkg drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 130 ml wody letniej
  • przepis na żur: 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 2 białe kiełbasy
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 10 dkg szynki surowej wędzonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 ml zakwasu na żurek
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • olej
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Chleb:
    Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek wody letniej i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski, dodaję zaczyn, sól resztę wody letniej, olej i wyrabiam ciasto mikserem. Ma być dobrze wyrobione, i nie za rzadkie bo chlebek piekłam bez formy. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma i formuję kulkę, z kawałka ciasta formuję kulkę mała na dekielek. Odstawiam do wyrośnięcia ponownie na desce podsypanej mąką. Piekarnik z kamieniem do pizzy nagrzewam do temp 240 stopni góra dół, i przekładam chlebek na kamień. Dekielek smaruję białkiem i przyklejam do chleba. Piekę 10 minut i po tym czasie zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję go wodą i przykrywam ściereczką. Jak przestygnie wydrążam środek i nalewam zupę.


  2. Żur:
    Grzyby namaczam przez noc i gotuję do miękkości około godzinę. Cebulę, obieram i przesmażam na oleju,

  3. Do garnka wlewam bulion, dodaję cebulę, boczek, szynkę pokrojoną, kiełbasę, grzyby, ziele, liść laurowy i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaję zakwas, trochę wody od gotowania grzybów i śmietanę. Doprawiam majerankiem, pieprzem, solą. Podaję w chlebie z jajkami ugotowanymi i natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 marca 2018 Czyli to coś takiego, co Natalia gotuje ojcu Mateuszowi xD


Poważanie mówić, to super jedzonko, a po żurku można zajadać się chlebem :D
Odpowiedzi: 5 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń