Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czysty żur, bez ziemniaków, gotowany na wędzonych kościach z wkładką w postaci białej kiełbasy i jajka to tradycyjna zupa serwowana w naszym domu w każde święta wielkanocne odkąd pamiętamy. Taki żur gotowały nasze babcie i my staramy się pielęgnować tę tradycję. Żur jest wyśmienity, zaostrzający apetyt, idealny na start!
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 688
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 98
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 688
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 98
Składniki
Do dużego garnka (4-5) wlewamy wodę, wstawiamy na ogień, wrzucamy kości wędzone, połowę boczku wędzonego w całości, ze skórką, liście laurowe i ziele angielskie. Dorzucamy startą na grubych oczkach marchewkę. Gotujemy wywar około godziny.
Na patelni wytapiamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy do niego kiełbasę białą w półplasterkach. Na koniec wrzucamy na patelnię poszatkowaną cebulę. Wszystko dobrze podsmażamy na złocisty kolor.
Z wywaru wyjmujemy boczek i kości wędzone, wrzucamy do niego całe dobro z patelni. Miażdżymy czosnek, dorzucamy do zupy. Dodajemy na koniec majeranek i zakwas. Obieramy z kości mięso i dorzucamy do żuru. Pozostało przyprawić żur solą, pieprzem i cukrem. Możemy gotową zupę wlać do talerzy i położyć na wierzchu połówkę ugotowanego jajka.
Żur świąteczny na wędzonce gotowy!
Podstawą dobrego żuru jest oczywiście wysokiej jakości zakwas, dlatego kupujmy zakwas z mąki razowej żytniej typ 2000, im grubszy przemiał, tym kwaśniejszy żur.
Żur to kwaśna zupa, dlatego powinno się złamać jej kwaśny smak odrobiną cukru i dającą słodycz marchewką.
Możemy też dodać odrobinę maggi dla uzyskania lepszego smaku zupy.