Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podam wam dziś przepis na zupkę jakiej mi się zachciało a mianowicie zupa żurek. Dodam że zupę gotowałam z żurku w torebkach, tak wiem zaraz będą zbędne komentarze jak na Facebook że to sama chemia, że fuj, że nie dobre. Tylko powiedzcie tak szczerze w czym teraz nie mamy chemii? Jest we wszystkim nawet jak wstawiam mięso ze swoich kur, gęsi czy kaczek również piszą mi fuj, ale już przestałam się tym przejmować po prostu dzielę się przepisem jeśli komuś nie pasuje niech robi według siebie twierdząc że są produkty lepsze niż ja używam jakoś jeszcze rodziny nie wytrułam przez tyle lat.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3404
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1970
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 638
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 51
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3404
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1970
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 638
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 51
Składniki
Do garnka wlać 2 litry wody dodać marchew pokrojoną dowolnie oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, całość gotować do miękkości ziemniaków i marchwi. Jak już ziemniaki i marchew są miękkie dodać pokrojony por oraz natkę pietruszki i chwilę pogotować.
W czasie gdy wywar się gotuje przygotować żurek z torebek czyli ( ja do słoika wlewam szklankę wody dodaję żurek z torebki i mieszam do czasu aż wszystko się rozpuści ). Następnie tak przygotowany wlać do wywaru i zagotować przez jakieś 5 minut.
Jak już wywar z żurkiem proszkowym się zagotował dodać pętka białej kiełbasy, można też dodać łyżkę dowolnego tłuszczu np. oleju, oraz majeranek i całość chwilkę zagotować do ścięcia się surowej kiełbasy.
Na sam koniec gotowania się zupy doprawić do smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli oraz dodać śmietanę rozprowadzoną z wywarem od zupy aby nie było grudek, całość ze śmietana zagotować.
Ugotowaną zupę żurek podałam z pokrojoną białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajem gęsim. Zupa wyszła bardzo smaczna. Możecie mnie obrażać, poniżać jeśli chcecie ale nie wierzę że każdy jeśli tylko zachce mu się żurku robi swój żur bo niestety żur w jeden dzień się nie zrobi tylko potrzeba na zrobienie żuru to około tygodnia.