Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 808 Ocena: 5465
Dodano: 18.04.2020
Odsłon: 560
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Do garnka wlać 2 litry wody dodać marchew pokrojoną dowolnie oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, całość gotować do miękkości ziemniaków i marchwi. Jak już ziemniaki i marchew są miękkie dodać pokrojony por oraz natkę pietruszki i chwilę pogotować.
W czasie gdy wywar się gotuje przygotować żurek z torebek czyli ( ja do słoika wlewam szklankę wody dodaję żurek z torebki i mieszam do czasu aż wszystko się rozpuści ). Następnie tak przygotowany wlać do wywaru i zagotować przez jakieś 5 minut.
Jak już wywar z żurkiem proszkowym się zagotował dodać pętka białej kiełbasy, można też dodać łyżkę dowolnego tłuszczu np. oleju, oraz majeranek i całość chwilkę zagotować do ścięcia się surowej kiełbasy.
Na sam koniec gotowania się zupy doprawić do smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli oraz dodać śmietanę rozprowadzoną z wywarem od zupy aby nie było grudek, całość ze śmietana zagotować.
Ugotowaną zupę żurek podałam z pokrojoną białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajem gęsim. Zupa wyszła bardzo smaczna. Możecie mnie obrażać, poniżać jeśli chcecie ale nie wierzę że każdy jeśli tylko zachce mu się żurku robi swój żur bo niestety żur w jeden dzień się nie zrobi tylko potrzeba na zrobienie żuru to około tygodnia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)