Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek

Żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 940

Dodano:

Odsłon: 5408

Wiejski żur z białą kiełbasą i boczkiem.

Składniki

  • 4 - białe kiełbasy
  • 200 g - boczku
  • 1 - liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka - majeranku
  • 2 ząbki - czosnku
  • 3 - suszone prawdziwki
  • ½ szklanki - kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki - zakwasu
  • 6 szklanek - wody
  • 1 łyżka - oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 4 - jajka na twardo
  • 4 - ugotowane ziemniaki
  • ZAKWAS:
  • 400 g - płatków owsianych
  • 4 ząbki - czosnku
  • 1 łyżka - mąka
  • 3½ l - ciepłej wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Żurek

Przygotowanie

  1. Paczkę płatków owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiatą łyżkę mąki i czosnek, po czym zalać ciepłą wodą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zakwas przelać do słoików i wstawić do lodówki (może tam stać nawet 3 tygodnie).

  2. Drobno pokrojony boczek usmażyć na patelni w oliwie - na złoty kolor. Do garnka włożyć białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek, suszone grzyby i połowę złocistego boczku. Zalać wodą, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek i trzymać na ogniu ok. 30 minut (biała kiełbasa musi się dobrze ugotować).

  3. Zakwas przecedzić przez sito. Łyżką odcisnąć płatki, by oddały cały swój smak. Zakwas dodać do garnka, doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na samym końcu zaprawić kwaśną śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń