Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 204
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 160
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2442
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7616
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 204
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 160
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2442
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7616
Składniki
Paczkę płatków owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiatą łyżkę mąki i czosnek, po czym zalać ciepłą wodą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zakwas przelać do słoików i wstawić do lodówki (może tam stać nawet 3 tygodnie).
Drobno pokrojony boczek usmażyć na patelni w oliwie - na złoty kolor. Do garnka włożyć białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie, posiekany czosnek, suszone grzyby i połowę złocistego boczku. Zalać wodą, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek i trzymać na ogniu ok. 30 minut (biała kiełbasa musi się dobrze ugotować).
Zakwas przecedzić przez sito. Łyżką odcisnąć płatki, by oddały cały swój smak. Zakwas dodać do garnka, doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na samym końcu zaprawić kwaśną śmietaną.