Dzisiaj podaję przepis na mój ulubiony żurek , gotowany na żeberkach wieprzowych i wędzonym boczku. Żurek z dodatkiem pysznych leśnych grzybów, które udało mi się nazbierać i pomrozić, teraz jak znalazł.
Żurek na bulionie mięsnym z grzybami leśnymi
Składniki
- bulion mięsny około 2 litrów,
- podgrzybki około 300 g,
- kiełbasa czosnkowa 2 szt,
- olej do smażenia 3 łyżki,
- cebula,
- ząbki czosnku 3,
- liście laurowe 2,
- ziele angielskie 4 ziarenka,
- majeranek 2 łyżki,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- przyprawa uniwersalna do smaku,
- ukiszony żurek 500 ml,
- Dodatkowo ;
- ugotowane utłuczone ziemniaki,
Składniki
- bulion mięsny około 2 litrów,
- podgrzybki około 300 g,
- kiełbasa czosnkowa 2 szt,
- olej do smażenia 3 łyżki,
- cebula,
- ząbki czosnku 3,
- liście laurowe 2,
- ziele angielskie 4 ziarenka,
- majeranek 2 łyżki,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- przyprawa uniwersalna do smaku,
- ukiszony żurek 500 ml,
- Dodatkowo ;
- ugotowane utłuczone ziemniaki,

Etapy przygotowania
Grzyby po rozmrożeniu odsączyć na sitku , następnie podsmażyć razem z pokrojoną cebulą na rozgrzanym oleju. Do podsmażonych grzybków dodać pokrojoną w plasterki kiełbasą, jeszcze chwilę podsmażać. Całość dodać do ugotowanego wcześniej bulionu na żeberkach wieprzowych i boczku wędzonym doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu około 20 - 30 minut dodając liść laurowy i ziele angielskie. Na sam koniec zupę doprowadzić do wrzenia , mieszając wlać 1/2 litra (żurku, zakwasu) z butelki i gotować jeszcze około 10 minut. Zdjąć zupę z ognia i podawać z tłuczonymi ziemniakami.

Żurek podczas gotowania.

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 246

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 192
Ostatnio komentowane przepisy
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 246

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 192



Składniki
- bulion mięsny około 2 litrów,
- podgrzybki około 300 g,
- kiełbasa czosnkowa 2 szt,
- olej do smażenia 3 łyżki,
- cebula,
- ząbki czosnku 3,
- liście laurowe 2,
- ziele angielskie 4 ziarenka,
- majeranek 2 łyżki,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- przyprawa uniwersalna do smaku,
- ukiszony żurek 500 ml,
- Dodatkowo ;
- ugotowane utłuczone ziemniaki,
Grzyby po rozmrożeniu odsączyć na sitku , następnie podsmażyć razem z pokrojoną cebulą na rozgrzanym oleju. Do podsmażonych grzybków dodać pokrojoną w plasterki kiełbasą, jeszcze chwilę podsmażać. Całość dodać do ugotowanego wcześniej bulionu na żeberkach wieprzowych i boczku wędzonym doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu około 20 - 30 minut dodając liść laurowy i ziele angielskie. Na sam koniec zupę doprowadzić do wrzenia , mieszając wlać 1/2 litra (żurku, zakwasu) z butelki i gotować jeszcze około 10 minut. Zdjąć zupę z ognia i podawać z tłuczonymi ziemniakami.
Żurek podczas gotowania.
Prawdziwy, wiejski żur. Pyszny!
Smaczna zupka :)
Wyglada bardzo pysznie, jeszcze nie jadlam na świeżych grzybach.