Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny żurek na wędzonce z dodatkiem suszonych grzybów.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 773
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 195
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31405
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 446
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 773
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 195
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31405
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 446
Składniki
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Wyłowić, odcisnąć i posiekać.
Boczek pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Podsmażyć. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojony czosnek. Zalać wodą, wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Dorzucić posiekane prawdziwki. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. ½ godziny.
Zakwas delikatnie wymieszać, wlać do zupy. Śmietanę połączyć z chrzanem, zahartować gorącym żurkiem, wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Udekorować natką pietruszki.