Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym mięsie.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1945
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 270
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1945
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 270
Składniki
Wywar: boczek parzy się przez godzinę w osolonej wodzie w 85C. Żur: Do litrowego słoja daje się szklankę maki żytniej razowej z ulubionymi dodatkami, dolewa się wody do połowy słoja i miesza. Codziennie dolewa się trochę wody i miesza. Po 7 dniach oddzieli się woda a żur będzie bardzo kwaśny. W wywarze po boczku gotuje się się warzywa, bez czosnku, 30 min. Warzywa się wyjmuje, potem cześć warzyw można wkroić z powrotem do zupy wedle uznania. Do wywaru wlewa się wodę z żuru do uzyskania ulubionego stopnia kwaśności i trochę gęstego, dla zagęszczenia zupy, też wedle uznania. Teraz można doprawiać, sporą ilością majeranku, pieprzem, a po wyłączeniu ognia, przeciśniętym czosnkiem. U siebie dodałam jeszcze obsmażony boczek pokrojony w słupki i do podania plastry boczku.
Smacznego :)