Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie żurek zawsze musi być na wywarze z wędzonki, a barszcz biały na białym mięsie.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3964
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34674
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3964
Składniki
Wywar: boczek parzy się przez godzinę w osolonej wodzie w 85C. Żur: Do litrowego słoja daje się szklankę maki żytniej razowej z ulubionymi dodatkami, dolewa się wody do połowy słoja i miesza. Codziennie dolewa się trochę wody i miesza. Po 7 dniach oddzieli się woda a żur będzie bardzo kwaśny. W wywarze po boczku gotuje się się warzywa, bez czosnku, 30 min. Warzywa się wyjmuje, potem cześć warzyw można wkroić z powrotem do zupy wedle uznania. Do wywaru wlewa się wodę z żuru do uzyskania ulubionego stopnia kwaśności i trochę gęstego, dla zagęszczenia zupy, też wedle uznania. Teraz można doprawiać, sporą ilością majeranku, pieprzem, a po wyłączeniu ognia, przeciśniętym czosnkiem. U siebie dodałam jeszcze obsmażony boczek pokrojony w słupki i do podania plastry boczku.
Smacznego :)