Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Jest pyszny i prosty w przygotowaniu. W połączeniu z jajkiem i białą kiełbasą daje treściwy, pożywny posiłek, który z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty. Dlatego, jeśli nie możemy zadbać o produkcję własnego zakwasu, warto poświęcić chwilę na wyszukanie dobrego zakwasu w sklepie.
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45661
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23140
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1400
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45661
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23140
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1400
Składniki
Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około 30 minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około 2 litrów płynu. Całość gotować przez 10 minut. Zupę zabielić śmietaną. Marchewkę, ziemniaki i kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do zupy. Całość doprawić do smaku i gotować jeszcze przez chwilę. Ugotowane na twardo jajka obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Lub podać w chlebie – specjalnie przygotowane chlebki - z odciętymi czubki i wydrążonym środkiem - wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i trzymamy do momentu aż chleb zacznie się przyrumieniać. Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka. Podajemy z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo i posypany majerankiem.