Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Jest pyszny i prosty w przygotowaniu. W połączeniu z jajkiem, kiełbasą i chipsami z boczku daje treściwy, pożywny posiłek, który z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty. Dlatego, jeśli nie możemy zadbać o produkcję własnego zakwasu, warto poświęcić chwilę na wyszukanie dobrego zakwasu w sklepie.
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 197
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3251
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 31
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3551
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 695
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 197
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3251
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 31
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3551
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 695
Składniki
Na początku przygotować chipsy z boczku. Cieniutkie plasterki boczku pokroić na 4-5 cm kawałeczki, wrzucić na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu i smażyć partiami na dość silnym ogniu, aż staną się mocno chrupiące. Gotowe przełożyć na papierowe ręczniczki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około 30 minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około 2 litrów płynu. Całość gotować przez 10 minut. Zupę zabielić śmietaną. Marchewkę, ziemniaki i kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do zupy. Całość doprawić do smaku i gotować jeszcze przez chwilę. Ugotowane na twardo jajka obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Podawać z przygotowanymi chipsami z boczku. Lub podać w chlebie – specjalnie przygotowane chlebki - z odciętymi czubki i wydrążonym środkiem - wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i trzymamy do momentu aż chleb zacznie się przyrumieniać. Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka. Podajemy przygotowanymi dodatkami.