Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żur z dużą ilością swojskich wędlin, czyli świeżyzny.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 763
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 191
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31396
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 444
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 763
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 191
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31396
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 444
Składniki
Wędzonkę w całości włożyć do garnka. Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Wrzucić suszone grzyby. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut (wędlina nie powinna się rozpaść).
Po tym czasie świeżyznę wyjąć i przełożyć na deskę. Do garnka wlać zakwas (najpierw trzeba go dobrze wymieszać). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Doprawić do smaku solą i gotować jeszcze przez chwilę.
Do miski włożyć 2-3 plastry boczku, kawałek kiełbasy i trochę pokrojonej w grubą kostkę szynki, a także 2-3 połówki ziemniaka i połówkę jajka ugotowanego na twardo. Zalać gorącym żurkiem i od razu podawać.